بررسی تاثیر تنظیم کننده های رشد گیاهی BA ، 2,4-D و NAA بر تولید کالوس در گیاه Anthurium scherzerianum در شرایط In Vitro

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: سومین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: NACONF03_400
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 536
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد نوروزی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

عبدالرضا باقری

هیات علمی گروه بیوتکنولوژی و بهنژادی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

نسرین مشتاقی

هیات علمی گروه بیوتکنولوژی و بهنژادی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

احمد شریفی

عضو هیات علمی گروه بیوتکنولوژی گیاهان زینتی، جهاد دانشگاهی مشهد

چکیده

آنتوریوم( Anthurium scherzerianum ) از خانواده گل شیپوری( Araceae ) و بومی منطقه مرکزی و جنوبی آمریکا می باشد. ازدیاد سنتی آنتوریوم شامل جدا کردن پاجوش و قلمه زدن می باشد. امروزه کشت بافت به علت تکثیر سریع و حذف بیماریها اهمیتخاصی دارد. پژوهش حاضر با هدف مطالعه فاکتورهای مختلفی نظیر نوع و غلظت تنظیم کننده های رشد و نوع ریزنمونه بر القا و تشکیل کالوس انجام شد. در این پژوهش از ریزنمونه برگ و دمبرگ استفاده شد که پس از تقسیم به قطعات 1×1سانتی متر کشت گردید. برای ضدعفونی ریزنمونه ها از هیپوکلریک سدیم 1/5درصد به مدت 15 دقیقه استفاده شد. برای القای کالوس از محیط کشتMS حاوی سطوح هورمونیBA در سه سطح( 0/5، 1/25، 2 )در ترکیب با 2,4-Dدر سه سطح( 1/5، 0 ، 2 ) و NAAدر سه سطح (0/5، 1/25، 2 ) استفاده شد. ریزنمونه ها تحت شرایط تاریکی و در دمای 55 درجه سانتی گراد نگهداری شدند. این آزمایش بصورت فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی در 15 تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمایش نشان داد در ریزنمونه دمبرگ بیشترین درصد کالوس زایی(90% ) بیشترین درصد زنده مانی ( 95% ) بیشترین حجم کالوس (3 5mm) و سرعت کالوس زایی( 88% )در ترکیب هورمونی 2میلی گرم در لیتر از BA در ترکیب با 0/5میلی گرم در لیتر 2,4-D تولید شد. همچنین نتایج آزمایش نشان داد در ریزنمونه برگ نیز بیشترین درصد کالوس زایی (60% ) بیشترین درصد زنده مانی( 58%) بیشترین حجم کالوس( (3 4mm) و سرعت کالوس زایی( 61% ) در ترکیب هورمونی 2میلی گرم در لیتر از BA در ترکیب با 0/5 میلی گرم در لیتر 2,4-Dتولید شد.

کلیدواژه ها

آنتوریوم، کشت بافت، تکثیر، کالوس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.