اهمیت تنوع زیستی گونه های هالوفیت در استان بوشهر

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: سومین همایش ملی گیاهان دارویی و کشاورزی پایدار
  • کد COI اختصاصی: MPSA03_142
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2080
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه غلامیان

کارشناس ارشد فیزولوژی گیاهی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر

سردار کشتکار

کارشناس ارشد مرتعداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر

کهزاد سرطاوی

کارشناس ارشد اکولوژی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر

چکیده

در راستای مقابله با کمبود آب در خشکسالی های اخیر و بحران آب که یکی از مهمترین مشکلات جهان امروز است اهمیت تنوع زیستی گونه های هالوقیت ساحلی و غیرساحلی با درجه تحمل بالا نسبت به شوری در استان بوشهر با مرز آبی 705 کیلومتری باخلیج فارس، به عنوان یک گزینه مطلوب در راستای بهره برداری پایدار از منابع آب و خاک شور و بعنوان یکی از کم آب ترین استان های کشور مطرح می باشند. اراضی شور و پوشش گیاهی استان از ظرفیت های بالقوه و مناسب در اکوسیستم های شور مرتعی، بیابانی و ساحلی آن هستند. این گیاهان در صورت اعمال شیوه های صحیح مدیریتی قادرند ضمن این که به عنوان منبع مطمئن علوفه کمکی مطرح باشند. نقش مفید و ارزنده ای را در جلوگیری از فرسایش خاک، حرکت شن های روان و ایجاد گردو غبارهای محلی، اصلاح اراضی بایر و غیره ایفا نمایند. از سوی دیگر با توجه به وضعیت کمبود علوفه در استان از یک طرف و حجم بالای منابع آب شور از طرف دیگر، این تحقیق درنظر دارد ضمن معرفی تنوع زیستی گیاهان شورزی، گونه های هالوقیت مرتعی را نیز به منظور تأمین بخشی از کمبود علوفه به کشاورزان و بهره برداران معرفی کند. جهت اجرای این تحقیق، ابتدا 7 منطقه به عنوان نماینده مناطق شور استان بوشهر عسلویه واقع در شهر عسلویه، منطقه حفاظت شده مند واقع در شهرستان دیر، ایستگاه شوری واقع در ساحل شهرستان اهرم، کره بند واقع در شهرستان دشتستان، امام حسن مابین شهرستان های دیلم و گناوهف سرمستان واقع در شهرستان دیر و میراحمد واقع در شهرستان تنگستان مورد بررسی قرار گرفتند. در کل، 86 گونه هالوقیت متعلق به 16 تیره و 46 جنس جمع آوری و شناسایی شدند. بیشترین تنوع گونه ای بر اساس مناطق به ترتیب متعلق به ایستگاه شوری دلوار (72 گونه)، مند (61 گونه)، کره بند (58 گونه)، عسلویه (51 گونه)، امام حسن (46 گونه)، سرمستان (35 گونه) و میراحمد (30 گونه) است.جالب اینجاست که این استان حدود یک پنجم گونه های شورزی گزارش شده از ایران (حداقل 85 گونه از 365 گونه شورزی) را در خود جا داده است. در همه مناطق مذکور، بیشترین جنس و گونه های جمع آوری شده مربوط به تیره اسفناجیان است.

کلیدواژه ها

تنوع زیستی، شوری، گیاهان شورزی، هالوقیت، استان بوشهر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.