بررسی چالش های موجود در نقش فضایی کارکردی بازار ایرانی و تاثیرگذاری بر کیفیت محلات مسکونی مجاور

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش بین المللی معماری عمران وشهرسازی در آغاز هزاره سوم
  • کد COI اختصاصی: IACUT01_0753
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 593
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسرین محمدی زاده

دانشجو دکترا شهرسازی، دانشکده هنر و معماری، واحد علوم و تحقیقات تهران

حمید ماجدی

دانشیار شهرسازی، دانشکده هنر و معماری، واحد علوم و تحقیقات تهران

چکیده

بازار ایرانی یکی از فضاهای واجد ارزش شهری در گذشته و همچنین در حال حاضر می باشد که روزگاری قلب تپنده شهر ها بوده اند ولی به دلایلی بسیار دچار دگرگونی شده که لزوم اتخاذ رویکرد جامعی را طلب می نماید.مساله و دغدغه مطرح، اهمیت بافت های متصل به بدنه بازارهای ایرانی تحت عنوان محلات متصل به بازار نسبت به سایر بافت های شهری بوده که بالطبع رویکرد و نوع مداخله متفاوتی را ایجاب می نماید. هدف از اینمقاله بررسی و تحلیل رابطه و تاثیر متقابل بازار ایرانی و محلات پیرامون آن بر یکدیگر می باشد که به موجب ایجاد شرایط سکونتی و سرزندگی در بافت محلات مجاور بازار ایرانی بایستی به دنبال توجه و حساسیت خاصیدر برخورد با این بافت ها بوده و بتوان مانع از روند رو به اضمحلال بازار ایرانی نیز گردید. در نگرش سیستمی به مجموعه یکپارچه بازار و بافت محلات پیرامون آن اهمیت سازمان فضایی و ساختار بازار ایرانی در بافت های قدیم شهر و رابطه قوی آن با محلات آشکار می گردد. مساله اصلی از بین رفتن ساختار یکپارچه بازار ایرانی وبافت مسکونی متصل به آن بوده که در اثر روند مداخله های نسنجیده و نابجا در معرض فرسایش و گسیختگی قرار گرفته اند. این مساله و چالش های پیش روی آن از این جهت حایز اهمیت بوده است که از بین رفتنبخشی از ساختار شهرهای دارای بازار به موجب عدم شناخت نوع و رویکرد مداخله صحیح در بافت های پیرامونی بازار، منجر به گسترش فرسودگی و روند اضمحلال بازار و محلات پیرامونی گردیده است.

کلیدواژه ها

بافت تاریخی، بازار ایرانی، محلات متصل به بازار، چالش ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.