تبیین جایگاه شهرهای میانی در توسعه فضایی استان آذربایجان غربی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش ملی پژوهش های کاربردی در جغرافیا و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: GEOGRAPHY02_177
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 752
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میرنجف موسوی

دانشیار دانشگاه ارومیه، گروه جغرافیا

کاظم آمده

کارشناسی ارشد برنامه ریزی آمایش سرزمین، دانشگاه ارومیه

چکیده

هدف این مقاله بررسی عملکرد شهرهای میانی خوی، بوکان،مهاباد و میاندواب در توسعه فضایی استان آذربایجان غربی و روش تحقیق « توصیفی-تحلیلی » است. برای بررسی نقش شهرها از روش ها و مدل های کمی استفاده شده است. مدل های جمعیتی نشان می دهند که شهرهای خوی، بوکان،مهاباد و میاندواب از توان کشش پذیری جمعیتی برخوردار بوده و بدون در نظر گرفتن آنها در شبکه شهری استان، عدم تعادل بیشتر می شود. مدل اقتصادی حکایت از آن دارد که خوی نقش خدماتی داشته و در بخش کشاورزی در دوره 1385 رشد پایین و در 1390 جزو فعالیت های پایه ای آن محسوب می شود و در بخش صنعت از رشد پایینی نسبت به دیگر بخش ها قرار دارد. شهر بوکان در بخش کشاورزی و صنعت رشد بالایی نسبت به بخش خدمات داشته و کشاورزی و صنعت جزو فعالیت های پایه ای آن محسوب می شود. بخش کشاورزی جزو فعالیت های پایه ای شهر مهاباد می باشد و بخش صنعت و خدمات جزو فعالیت های غیر پایه ای این شهر می باشد. مدل اقتصادی حکایت از آن دارد که شهر میاندواب نقش خدماتی داشته و بخش صنعت و کشاورزی جزو فعالیت های غیرپایه ای آن محسوب می شود. هم چنین شهرهای خوی،بوکان،مهاباد و میاندواب به ترتیب در سطح استان از لحاظ شاخص های اقتصادی (اشتغال) در رتبه دوم،سوم،چهارم و پنجم بعد از مادر شهر ارومیه قرار دارد. لذا این شهرها با توجه به نقاط قوت و فرصت های مناسب و تمایل شبکه شهری استان به سمت عدم تعادل در آینده می توانند در توسعه فضایی استان به عنوان مرکزیت خدماتی،کشاورزی و صنعتی سکونت گاه های بخش شمالی و جنوبی استان ایفای نقش کنند.

کلیدواژه ها

شهرهای میانی،توسعه فضایی،استان آذربایجان غربی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.