بررسی شاخص های وارونگی دمای هوا در لایه مرزی شهر تهران

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش ملی پژوهش های کاربردی در جغرافیا و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: GEOGRAPHY02_128
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 987
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

تقی طاوسی

دانشیار اقلیم شناسی گروه جغرافیای طبیعی، دانشگاه سیستان و بلوچستان

نسرین حسن آبادی

دانشجوی دکتری اقلیم شناسی، دانشگاه سیستان و بلوچستان

چکیده

پایداری جوی حاصل از وارونگی دمایی بخصوص در دوره سرد سال در کلان شهرهایی از جمله تهران یکی از معضلات اساسی این شهرهاست. در این پژوهش به بررسی وارونگی دمای هوای شهر تهران طی سال 2014 میلادی در مقیاس زمانی روزانه،ماهانه و فصلی پرداخته شده است. پارامترهای ارتفاع پایه و ارتفاع راس وارونگی، دمای لایه پایه و راس وارونگی،اختلاف دما بین دو لایه مزبور، عمق لایه وارونگی، مقدار فشار هوا در لایه پایه و لایه راس وارونگی مورد بررسی قرار گرفت، سپس روزهای دارای وارونگی از نوع تابشی و پویشی تفکیک گردید. با استفاده از شاخص های مختلف روزها بر اساس شدت وارونگی از ضعیف تا بسیار شدید طبقه بندی گردید. نتایج نشان داد تعداد روزهای توام با پدیده وارونگی دما در دوره مورد مطالعه 228 روز می باشد که 207 روز آن وارونگی دمای تابشی و 21 روز آن مربوط به وارونگی پویشی می باشد. از کل وارونگی های مورد مشاهده 44 مورد وارونگی بسیار شدید بوده است که بیشتر فصول پاییز و زمستان رخ داده است. حداکثر ضخامت وارونگی در ماه سپتامبر تا ارتفاع 14398 متری سطح زمین و بعد از آن ماههای اکتبر و ژانویه بیشترین ضخامت وارونگی را داشته اند.

کلیدواژه ها

وارونگی دمایی،شدت وارونگی،عمق وارونگی،تهران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.