ارزیابی طرحهای جامع مناطق نمونه گردشگری از دیدگاه توسعه پایدار

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش ملی پژوهش های کاربردی در جغرافیا و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: GEOGRAPHY02_084
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1956
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی حکیمی

استادیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه تبریز

خدر فرجی راد

دانشآموخته دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

امروزه این واقعیت که توسعه گردشگری دارای اثراتی اعم از منفی و مثبت است بر کسی پوشیده نیست. به همین خاطر در ادبیات آکادمیک و ن یز در حوزه سیاستگذاری و مدیریتی راهکارهای مختلفی برای افزایش اثرات مثبت و کاهش اثرات منفی و در واقع برای جهت دادن به تغییرات ناشی از توسعه گردشگری پیشنهاد شده است. یکی از راهکارهای اصلی در این زمینه برنامه ریزی در قالب تهیه طرح های توسعه گردشگری است. این در حالی است که در ایران نیز با توجه به دارا بودن پتانسیل های قابل توجه در زمینه گردشگری، راهکارهای مختلفی برای توسعه آن در نظر گرفته شده است. یکی از این راهکارها تاسیس مناطق نمونه گردشگری و به دنبال آن تهیه طرحهای جامع توسعه مناطق نمونه گردشگری است. اما اینکه این طرحها تا چه اندازه خواهند توانست به توسعه گردشگری در مناطق نمونه گردشگری کشور جهت بدهند موضوعی است که کمتر به آن پرداخته شده است. بر همیت اساس این مقاله به دنبال پاسخگویی به این سوال است که آیا طرحهای جامع مناطق نمونه گردشگری توانایی پاسخگویی به مدیریت و برنامهریزی توسعه گردشگری و جهتدهی به تغییرات ناشی از رشد و گسترش گردشگری در چارچوب توسعه پایدار را دارند؟ برای پاسخ به سوال فوق از روش کیفی و مطالعات اسنادی استفاده شده است. پاسخ به سوال فوق در چارچوب مدل مدیریت تغییرات اقتصادی، اجتماعی و اکولوژیکی و بر اساس دو موضوع اصلی صورت گرفته است: نخست بر اساس ماهیت برنامهریزی در چارچوب توسعه پایدار و دوم از بعد ماهیت نظری، روششناختی و اجرایی- مدیریتی طرحها. نتایج نشان داد که این طرح ها در ارائه مدل مدیریت اثرات و تغییرات ناشی از اجرای طرح ناتوان بوده و بنابراین نمیتوانند به عنوان ابزارهای رسیدن به توسعه پایدار گردشگری ایفای نقش کنند. نتایج همچنین نشان داد که طرحهای جامع مناطق نمونه گردشگری از رسیدن به شرایطی که در آن برنامهریزی بتواند بین منافع و ارزش ها اجتماعی، منافع و ارزشهای اقتصادی و منافع و ارزشهای اکولوژیکی تعادل ایجاد کند، ناتوانند.

کلیدواژه ها

ارزیابی، طرح جامع، منطقه نمونه، توسعه پایدار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.