تحلیل همدیدی اثر سردچال در وقوع شدیدترین بارش مشهد طی دوره آماری 49 ساله (1340 -1389)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش ملی پژوهش های کاربردی در جغرافیا و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: GEOGRAPHY02_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1087
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه راستی

دانشجوی کارشناسی ارشد آب و هواشناسی، دانشگاه یزد

کمال امیدوار

استاد، دانشگاه یزد

چکیده

در این تحقیق یکی از سنگین ترین بارش های شهر مشهد (1377/1/17) طی 49 سال اخیر (1389-1340) که دلیل رخداد آن پدیده ی سردچال بوده است، مورد بررسی قرارگرفته است. هدف غایی این مطالعه ی همدیدی، تبیین اندرکنش های میان جو و محیط سطحی و به عبارتی کشف رابطه ی میان الگوی گردشی موجد بارش در مشهد است. به منظور مطالعه ی بارندگی شدید مشهد، با استفاده از رویکرد محیطی به گردشی، الگوهای گردشی ایجاد کننده ی بارش، شناسایی و مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا آمار روزانه بارش ایستگاه مشهد از سازمان هواشناسی کشور اخد گردید. شدید ترین بارش منطقه انتخاب شد. الگوهای سینوپتیکی به وجود آورنده ی این بارش در سطح زمین و سطوح بالا بر اساس نقشه های ساعت 00 گرینویچ سطح زمین و سطوح 500،300 و 850 هکتوپاسکال شناسایی گردید. همچنین برای تعیین شدت ناپایداری، شاخص های ناپایداری Si و Ki را در ایستگاه مشهد بررسی کرده ایم. یافته های تحقیق نشان داد که الگوهای فشار موثر در بارش شدید، در سطح زمین ورود سیکلون غربی، و در سطوح بالا نفوذ بادهای غربی، ورود سردچال به همراه ریزش هوای مرطوب می باشد. سامانه های ناپایدار غربی در برخورد با این سردچال، تغییر مسیر داده و به سمت عر ضهای پایین تر منتقل شده اند؛ درنتیجه، سامانه های غربی با حرکت از روی آب های جنوبی کشور، رطوبت زیادی را کسب کرده و از سمت جنو ب غرب به داخل کشور نفوذ کرده اند و بارش های قابل توجهی را پدید آورده اند. همچنین مشخص گردید که این بارش نتیجه ی شار رطوبت از پهنه ی آبی مدیترانه ی شرقی، دریای سرخ و خلیج فارس است. وجود تاوایی مثبت در روز هفدهم نماد وجود بارش زیاد در منطقه است. همچنین نقشه ی نم ویژه تراز 850 هکتوپاسکال برای اطلاع از منشا رطوبت تهیه گردید. نقشه نم ویژه بیانگر آن بود که در روز مورد مطالعه، نم ویژه از میزان بالایی برخوردار بوده است که از طریق واچرخند مستقر بر روی عربستان، رطوبت دریای سرخ، دریای عرب و خلیج عدن به نواحی مرکزی و شمال شرق ایران، تزریق و رطوبت این بارشها را تامین کرده است.

کلیدواژه ها

تحلیل همدید، سردچال، بارش سنگین، الگوی گردشی، مشهد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.