ارزیابی عملکرد مدل بارش-رواناب یکپارچه MILC در تخمین رواناب روزانه ( مطالعه موردی : زیر حوضه قره سو)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس و نمایشگاه مهندسی آب
  • کد COI اختصاصی: CEWE01_152
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 829
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی فرهمند راد

دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته کرمان

غلامعباس بارانی

دانشکده عمران، دانشگاه باهنر کرمان

محسن پوررضا بیلندی

گروه مهندسی آب، دانشگاه بیرجند

محمدصادق غضنفری مقدم

دانشکده عمران و نقشه برداری، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته کرمان

چکیده

مدل های هیدرولوژیکی یکی از روش های برآورد رواناب به دست آمده از بارندگی می باشند . این مدل ها با شبیه سازی فرایند تبدیل بارش به رواناب قادر به تخمین میزان رواناب حوضه های آب خیزی فاقد ایستگاه اندازه گیری با کمترین زمان و هزینه ممکن می باشند. در این پژوهش مدل بارش-رواناب MILC که یک مدل مفهومی و یکپارچه است، با استفاده از تابع هدف ناش – ساتکلیف (NSE) واسنجی شده است. مدل فوق یکی از انواع مدل های بارش رواناب است که می تواند رواناب خروجی از حوضه را با استفاده از داده های بارش و دما (روزانه یا ساعتی) محاسبه نماید. در این مدل برای محاسبه تلفات از روش (SCS_CN (Curve Number و از هیدروگراف واحد لحظه ای ژئومورفلوژیک (GIUH) برای روند یابی مازاد سیلاب زیر حوضه ها استفاده می شود. با استفاده از امکان واسنجی خودکار می توان بدون نیاز به شناخت کامل پارامتر های مدل، مقادیر پارامتر ها را برای یک حوضه خاص با سرعت و دقت بیشتری نسبت به روش واسنجی دستی انجام داد. مدل بارش-رواناب یاد شده برای زیرحوضه قره سو که در شمال غربی حوضه کرخه و در غرب ایران واقع شده است واسنجی شد و مقادیر تایع هدف NSE برای دوره 7 ساله واسنجی و دوره 3 ساله اعتبارسنجی با استفاده از داده های روزانه به ترتیب 0/84 و 0/78 و معیار RMSE به ترتیب 11/02 و 10/4 بدست آمد. نتایج بدست آمده نشان دهنده عملکرد مناسب مدل فوق در تخمین رواناب روزانه زیر حوضه قره سو می باشد.

کلیدواژه ها

زیر حوضه قره سو، مدل بارش-رواناب ،هیدروگراف واحد لحظه ای ژئومورفلوژیک ، MILC

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.