تحلیل عدم قطعیت پارامترهای مؤثر بر پیش بینی سطح آب زیرزمینی با رویکرد شبکه های بیزین (مطالعه موردی: آبخوان بیرجند)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس و نمایشگاه مهندسی آب
  • کد COI اختصاصی: CEWE01_116
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1203
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم ابراهیمی

پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی منابع آب

عباس روزبهانی

پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، استادیار گروه آبیاری و زهکشی - مسئول مقاله

حمید کاردان مقدم

پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، دانشجوی دکتری منابع آب

چکیده

با توجه به کاهش نزولات آسمانی در سالهای اخیر و نیاز حیاتی بخش های شرب، کشاورزی و صنعت به منابع آبی، بخش عظیمی از نیازهای بخش های مذکور، معطوف به منابع آب های زیرزمینی، به عنوان تنها منبع آبی در دسترس شده است. در نتیجه کاهش تغذیه حاصل از بارش و برداشت های بی رویه از آبخوان ها، در چند سال اخیر، شاهد افت شدید سطح آب زیرزمینی در اکثر آبخوان ها بوده ایم. سطح آب زیرزمینی یکی از متغیرهای کلیدی آبخوان قلمداد می شود، لذا پیش بینی سطح آب زیرزمینی، در برنامه ریزی و مدیریت و در نتیجه مقابله با بحران های احتمالی آینده کمک شایانی خواهد کرد. هدف از این تحقیق، تحلیل عدم قطعیت پارامترهای موثر در پیش بینی سطح آب زیرزمینی هست و در این تحقیق آبخوان بیرجند، به عنوان یکی از آبخوان های دارای تنش منابع آبی، مورد بررسی قرار گرفته است، که با استفاده از شبکه بیزین و تعریف 10 سناریوی مختلف بر روی متغیرهای پیش بینی کننده دما، تغذیه آبخوان، برداشت از آب زیرزمینی، تبخیر و سطح آب زیرمینی در ماه فعلی به عنوان متغیرهای ورودی‏، سطح آب زیرزمینی در ماه آتی به عنوان خروجی مدل بدست آمده است. با آموزش شبکه توسط داده های ماهانه 10 ساله و انجام شبیه سازی بر روی داده های 2 سال توسط سناریوهای مختلف و مشاهده نتایج در 13 پیزومتر آبخوان بیرجند و همچنین هیدروگراف جریان آبخوان، مشاهده شد که سطح آب زیرمینی در ماه فعلی به عنوان مهمترین پیش بینی کننده در مدل می باشد.

کلیدواژه ها

تحلیل عدم قطعیت، سطح آب زیرزمینی، شبکه های بیزین، ضریب همبستگی، آبخوان بیرجند

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.