تاثیر نظام طبقاتی و فره ایزدی در عناصر ثابت منظومه های حماسی بر پایه ریخت شناسی پراپ

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله مطالعات انتقادی ادبیات، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_CSL-1-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 746
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه طالبی

استاد دانشگاه شهید بهشتی- نویسنده مسئول

کاظم دزفولیان

چکیده

ولادیمیر پراپ در راستای تلاش برای طبقه بندی قصه های عامیانه رویکرد ریخت شنای را ارائه کرد که مرزهای زمانی، مکانی و ملی را درنوردید. سال ها پیش از پراپ جریانی آغاز شده بود که می کوشید با تعریف واحدهای قابل مقایسه، قصه های عامیانه را طبقه بندی و مرزهای آن را مشخص کند، اما پراپ به جای درون مایه به فرم پرداخت و به رغم دیگرمنتقدان این حوزه رویکرد همزمانی را به جای در زمانی به کار برد و خویشکاری را به عنوان واحد اتیک ارائه داد. او کار خود را با تعیین عناصر ثابت و متغیر قصه ها آغاز کرد. این تحلیل با به کار گرفتن این خوانش در حماسه بر آن است که دنیای حماسه دنیایی کمال یافته و انعطاف ناپذیر است و رسالت پهلوان تکرار گذشتگان و سنت هاست. به همین دلیل ایت که عناصر متغیر پراپ، در بافت حماسه ثابت و ایستا هستند که نظام طبقاتی و هرمی جامعه ی ایران و جایگاه فره ایزدی در بستر فرهنگی سازنده آنها می تواند از دلایل آن باشد. این خود توجیه کننده شباهت میان منظومه های حماسی و تقلید در آنها است.

کلیدواژه ها

حماسه، ریخت شناسی، عناصر متغیر، نظام طبقاتی، فره ایزدی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.