بازشناسی تناسبات و هندسه مقدس در طبیعت و معماری ایرانی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش ملی معماری شهرسازی عمران و گردشگری توسعه پایدار شهری
  • کد COI اختصاصی: AUCETSUD01_085
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1400
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا حیدریان

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری گروه معماری،پردیس علوم و تحقیقات خوزستان، دانشگاه آزاد اسلامی اهواز، ایران

محمدابراهیم مظهری

دکتری معماری ،استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران ،اهواز ، ایران

چکیده

در شکل های مختلف موجود در طبیعت نسبت های معینی را می توان مشاهده کرد . این نسبت های هندسی تابع اصول انتزاعی و فراطبیعی با اعتقاد بر مقدس بودن موضوع خود و دارای یک زبان نمادین با ویژگی های روحانی دانستهشده اند، از این رو آنها را هندسه مقدس نامیده اند . تقدس هندسی قسمتی از یک دیدگاه کلی تر است که تمدن بشری در دوران باستان را دارای منشاء روحانی و عبادی می دانسته است . بنابراین، تاریخ هندسه مقدس به قرن ها قبل باز میگردد. در جهان سنتی ، هندسه از سایر علوم چهارگانه فیثاغورسی ، یعنی حساب، موسیقی و نجوم، تفکیک ناپذیر بود. معماری که با هندسه پیوندی نزدیک دارد، خالق اماکن مقدس در طول هزاره ها بوده است و انسان سعی کرده است بهوسیله آن نوعی تجلی اسمانی را برای خود فراهم آورد. معماری ایرانی همیشه بر زیبایی تأکید داشته است و ایرانیانسعی کرده اند در ابعاد ساختمان ها، تناسب هایی را به کار گیرند که بازتاب رابطه های کیهانی و نسبت زرین باشند. در این مقاله کوشش شده است تا این روابط در پدیده های طبیعی و بناها معرفی و تحلیل شود

کلیدواژه ها

هندسه ، طبیعت ، معماری ایرانی، زیبایی شناسی ، نسبت زرین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.