مقایسه تیپ های بهاره و پاییزه نمونه های مختلف گندم نان (Triticum aestivum. L) در مقابل بیماری پاخوره گندم (Take-all disease)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش ملی پژوهش های کاربردی در علوم کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: AFPICONF02_324
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 892
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مژگان قلی زاده وزوانی

دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، دانشگاه ولی عصر رفسنجان

حسین دشتی

دانشیار گروه زراعت واصلاح نباتات، دانشگاه ولی عصر رفسنجان

روح اله صابری ریسه

استادیار گروه گیاهپزشکی دانشگاه ولی عصر رفسنجان

محمد رضا بی همتا

استادگروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه تهران

چکیده

بیماری پاخوره گندم ناشی از قارچ Gaeumannomycs graminis var. Tritici از بیماری های مهم گندم است که ریشه و طوقه را دچار آسیب می کند. ارزیابی ژرم پلاسم و شناسایی منابع مقاومت، اولین مرحله درتولید ارقام مقاوم است. بدین منظور 221 نمونه (ژنوتیپ های بهاره و پاییزه) گندم نان از بین 960 نمونه تهیه شده از دانشکده کشاورزی کرج، درگلخانه مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور ایجاد آلودگی از مایه تلقیح(ارزن،ماسه، قارچ) و قارچ خالص استفاده شد. صفات میزان آلودگی ریشه و طوقه، شدت آلودگی ، وزن تر و خشک بیولوژیک و ارتفاع ساقه اندازه گیری شدند. 4 نمونه کاملا مقاوم ، 42 نمونه مقاوم، 42 نمونه نیمه مقاوم، 70 نمونه نیمه حساس، 45 نمونه حساس و 18 نمونه کاملا حساس شناسایی شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس رگرسیون خطی و لجستیک و χ2 به خوبی نشان دهنده رابطه بین شدت بیماری و تیپ رشد می باشد و نشان داد تیپ های پاییزه، نسبت به بهاره مقاومت بیشتری به پاخوره دارند.

کلیدواژه ها

مقاومت، ژرم پلاسم، رگرسیون لجستیک،Gaeumannomycs graminis var. Tritici

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.