بررسی تاثیر نورپردازی بر فضاهای شهری از طریق خوانش هنجارهای کیفیات محیطی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی روشنایی و نورپردازی ایران
  • کد COI اختصاصی: ILDC02_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1174
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی بهزادفر

دکترای طراحی شهری، استاد دانشکدهی معماری و شهرسازی، دانشگاه علم وصنعت ایران، تهران

نینا الوندی پور

دانشجوی دکتری شهرسازی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران)

فرنوش فارمر

دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی شهری، دانشگاه علموصنعت ایران، تهران

چکیده

ارتقا کیفیت عرصه های عمومی در شهر، از وظایف اصلی برنامه ریزان و طراحان شهری است تا از این راه موجبات حضور هرچه بیش تر مردم در شهر و فضاهای شهری و به دنبال آن تعاملات اجتماعی و مدنی فراهم گردد؛ که این خود از ملزومات رشد و توسعه اجتماعی و اقتصادی شهر و حیات شهری به شمار می رود. در این میان، بینایی از مهم ترین حواس انسانی است که نقش مهمی در درک کیفیات محیطی فضاهای شهری ایفا می نماید. این حس در انتقال احساسات مختلف و ادراکات گوناگون به مغز انسان، نقش درخوری دارد. در این نقل و انتقال، عناصر و عوامل بسیاری از جمله محیط و فضای پیرامونی درگیر هستند که از میان آن ها نور از اهمیت بسزایی برخوردار است. نور جزیی جدایی ناپذیر در سازوکار مؤلفه های چهارگانه ی مکان است. مکان و نور به همان اندازه به یکدیگر وابسته اند که جسم و روح؛ یکی برای زنده بودن و آن یک برای حضور مادی در این جهان به دیگری نیاز دارد. آن هنگام که نور بر جسم فضا جاری می شود، مکان وجود می یابد. نور ابزار مناسبی است که به کمک آن بافت و رنگ سطوح آشکار می شود و هنجارهایی چون خوانایی، تناسبات بصری و... معنا می یابد. از این روست که این عامل باید در فرایند ساخت مکان های شهری و ارتقا کیفیت عرصه های عمومی مورد توجه متخصصان شهری قرار گیرد. بر این اساس پژوهش پیش رو، با هدف کلان ارتقا کیفیات محیطی فضاهای شهری جهت کارایی بیش تر به هنگام شب، درصدد یافتن تاثیر نورپردازی شهری بر هنجارهای کیفیات محیطی خواهد بود. پژوهش حاضر از نوع توصیفی تحلیلی و بر مبنای مطالعات کتابخانه ای می باشد. نتایج این پژوهش نیز نشان می دهد که نورپردازی شهری، مکمل کیفیت فضاهای شهری به ویژه در شب می باشد.

کلیدواژه ها

نور و نورپردازی، فضاهای شهری، کیفیات محیطی، هنجارهای کیفیت محیطی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.