قرآن و مولفه های جامعه سالم و رابطه آن با نظم و امنیت با تاکید بر آیه 112 و 113 سوره مبارکه نحل

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش ملی سبک زندگی،نظم و امنیت
  • کد COI اختصاصی: LSOS01_176
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 754
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یوسف فتحی

استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه زنجان

چکیده

جامعه و محیط اجتماعی، بستر شکل گیری شخصیت و هویت افراد از یک سو و سلامت و نا سلامتی روانی واجتماعی آنها از سوی دیگر است. این مقاله، جامعه سالم را بمثابه زمینه ای برای رشد استعدادها و ظرفیت های بالقوه و بالفعل انسان سالم می داند وتلاش می کند مولفه های نظام اجتماعی از منظر قرآن بررسی کند. سئوال اصلی مقاله این است که مولفه های نظم اجتماعی قرآنی کدامند؟. این تحقیق سعی می کند بر اساس آیه 112 و 113 سوره مبارکه نحل، شاخص های مهم جامعه سالم یا نظم اجتماعی قرآنی توضیح دهد. یافته های تحقیق حاضر نشان می دهد: اولاً، پنج مولفه مهم امنیت، اعتماد، رفاه، قدرت مشروع و اخلاق مندی، عناصر مهم نظم اجتماعی قرآنی هستند. ثانیاً، شکل گیری این نظم، منوط به رابطه متقابل و همگرایی این عناصر است. ثالثاً، مولفه امنیت، اعتماد، رفاه و اخلاق، مطلق هستند و شامل تمامی حوزه های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و مدیریتی می شوند. رابعاً، براساس آیه شریفه اخلاق پایه اساسی و پس زمینه ای امنیت، اعتماد، رفاه و قدرت مشروع است. انحطاط اخلاق در جامعه اساس زوال امنیت، اعتماد، رفاه و قدرت مشروع را شکل می دهد. روش تحقیق مقاله تفسیری – تحلیلی مستند به تفاسیر معتبر شیعی است.

کلیدواژه ها

قرآن، امنیت، اعتماد، رفاه، اخلاق، جامعه سالم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.