بررسی وضع موجود و روند تغییرات کیفی آبهای زیرزمینی به منظور مصارف کشاورزی با استفاده از ) GIS مطالعه موردی : شمال استان خوزستان )

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: اولین همایش سازگاری با کم آبی
  • کد COI اختصاصی: CCWS01_073
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2096
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالرحیم هوشمند

استادیار دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز

فریبرز محمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی دانشکده مهندسی علوم آب شهید چمر

چکیده

از میان مصرف کنندگان آب مانند بخش های صنعت، مصارف شهری و کشاورزی، بخش کشاورزی با مصرف بیش از 75 درصد از آبهای در دسترس، بزرگترین بخش مصرف کننده آب می باشد . بدلیل اقلیم نیمه خشک ایران، آبهای زیرزمینی از دیرباز در نظر ایرانیان به عنوان یکی از مهمترین منابع آب مطرح بوده است . یکی از مباحث مهم آبهای زیرزمینی به منظور استفاده در کشاورزی، کیفیت این آبها می باشد . این موضوع را می توان از دو دیدگاه بررسی کرد : بررسی وضع موجود و بررسی روند تغییرات کیفی آن، به منظور استفاده در کشاورزی . این تحقیق در آبخوانی به مساحت 190000 هکتار در منطقه ای در شمال استان خوزستان با استفاده از داده های شوری 100 چاه عمیق و نیمه عمیق با روش های آماری و با استفاده از نرم افزارهای GIS انجام شده است . وضع موجود و روند تغییرات کیفی آبخوان در فصل بهار مورد بررسی قرار گرفته و نتایج بررسی نقشه های میانگین شوری سالانه در کنار نقشه های شوری فصل بهار در طی 5 سال و استفاده از نقشه های انحراف از معیار بیانگر روند " بهبود شرایط شوری به میزان 1000 میکرو موس بر سانتیمتر در 60 درصد آبخوان " می باشد . همچنین نتایج نشان دهنده همبستگی بیشتر نقشه شوری بهار هر سال با نقشه میانگین شوری همان سال نسبت به نقشه شوری میانگین سال قبل می باشد . ولی مسئله قابل توجه، شوری بسیار زیاد ( بر اساس استاندارد آزمایشگاه شوری خاک آمریکا برای آب با مصارف کشاورزی ) 3500 هکتار از آبخوان در فصل بهار نسبت به سایر فصول می باشد . در مطالعات پیشین در این آبخوان، این 3500 هکتار به عنوان منطقه دارای آلودگی نقطه ای شناخته شده است . با توجه به میزان شوری آبهای زیرزمینی این قسمت از آبخوان در فصل بهار، در صورت استفاده از آبهای فوق در کشاورزی شاهد شوری و تخریب منابع خاک و کاهش محصول در اراضی مشروب شده خواهیم بود .

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.