بررسی تجربیات جهانی مدیریت تقاضای آب : رهیافتهایی برای ایران

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: اولین همایش سازگاری با کم آبی
  • کد COI اختصاصی: CCWS01_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 16152
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامعلی شرزه ای

دانشیار دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران

وحید ماجد

دانشجوی دوره دکتری دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران

چکیده

برای سالیان متمادی برنامهریزان منابع آبی توجه خود را به مدیریت عرضه آب معطوف کرده بودند و حل مشکلات و مسائل عمده بخش آب از جمله کمآبی را در این مدیریت جستجو میکردند . بدلیل افزایش مصرف آب متاثر از عوامل متعددی همچون افزایش جمعیت، افزایش درآمد سرانه، بالا رفتن سطح بهداشت عمومی، رشد فعالیت های کشاورزی و توسعه اقتصادی و اجتماعی، لزوم توجه به مدیریت تقاضا در سطح جهانی، منطقهای و بویژه در کشور امری اجتناب ناپ ذیر است . شناخت مفاهیم مدیریت تقاضای آب ) ) WDM و راهکارهای آن همراه با تلفیق با مدیریت عرضه آب ) ) WSM می - تواند گامی موثر در جهت تطابق بیشتر تقاضای آب با عرضه آن باشد . در این راستا آشنایی با تجربیات سایر کشورها در این زمینه میتواند راهکارهای عملی و مناسبی را در مورد استفادة بهینه در اختیار برنامهریزان منابع آبی، سیاستگذارن این بخش و مردم قرار دهد . تطبیق این راهکارها با شرایط اقتصادی، اقلیم، باورها و فرهنگ کشور می تواند در موفقیت سیاستهای مدیریت تقاضا نقش به سزایی داشته باشد . از آنجا که کشور ایران یکی از کشور های کم آب و دارای اقلیم خشک و نیمه خشک است، وقوع بحران آب در سالهای آتی با روند مصرف فعلی اجتناب ناپذیر خواهد بود . لذا وظیفه اصلی برنامهریزان بهینهسازی استفاده از ذخائر آبی از طریق مدیریت تقاضای آب ) ) WDM میباشد . مطالعه تجربیات چند کشور با اقلیمهای مختلف نشان میدهد که مکانیزمهای قیمتگذاری آب قادر است، ضمن ایجاد صرفهجویی و کاهش مصرف، بهرهوری استفاده از منابع آب را افزایش دهد . مشارکت بخش خصوصی و سرمایهگذاری از طرف این بخش به بهبود خدمات رسانی، کاهش کسر بودجه دولت و کاهش مصرف و تنظیم عرضه و تقاضای آب کمک مینماید .

کلیدواژه ها

آب، مدیریت تقاضا، سیستم قیمتگذاری، تجربیات جهانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.