رتبه بندی توسعه شهرستان های استان لرستان با استفاده از تاکسونومی عددی و تحلیل عاملی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش علمی پژوهشی افق های نوین در علوم جغرافیا و برنامه ریزی، معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: NICONF01_172
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 627
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا شیخ الاسلامی

استادیار، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی بروجرد-ایران

فاطمه السادات افصح حسینی

دانشجوی دکتری شهرسازی، گروه شهرسازی، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی بروجرد-ایران

چکیده

عدم تعادل های منطقه ای ممکن است پیامدهای زیان باری داشته باشد. طبق اصل چهل و هشتم قانون اساسی ایران، دولت مکلف است تا: هرگونه تبعیض در استفاده مناطق ) استان ها و شهرستان ها( مختلف کشور از منابع طبیعی و سرمایه های ملی را حذف کند، زمینه رشد همه مناطق متناسب با استعدادها و با حفظ رقابت سازنده را فراهم سازد، فعالیت های اقتصادی در مناطق مختلف کشور رابه طور مناسب توزیع کند، از قابلیت ها و مزیت های نسبی در راستای نقش منطقه ای و بین المللی کشور به طور بهینه استفاده کند. در جهت تحقق این اصل و با توجه به این که کاهش تدریجی نابرابری منطقه ای یکی از سیاست های برنامه های عمرانی کشور می باشد،اولین گام موثر شناخت مناطق می باشد. به منظور سنجش و اندازه گیری میزان توسعه یافتگی و سطح برخورداری مناطق مختلف،روش های آماری متعددی طراحی شده اند که تاکسونومی عددی و تحلیل عاملی، از جمله این روش ها می باشد که در این تحقیق از آن ها برای رتبه بندی شهرستان های استان لرستان که یکی از استان های غربی ایران و دارای نرخ بالای بیکاری و از استان های پرجمعیت کشور می باشد، و همچنین منابع طبیعی مناسبی را در اختیار دارد استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که شهرستان های استان لرستان دارای سطح بالای توسعه یافتگی نمی باشند و می توان شهرستان ها را در دو سطح میان توسعه یافته پایین و توسعه نیافته و محروم سطح بندی کرد. با توجه به اینکه استان لرستان دارای دومین نرخ بیکاری کشور می باشد، و عدم تعادل های منطقه ای، دارای پیامدهای اقتصادی و اجتماعی زیان باری می باشد، ضروری است تا رفع عدم تعادل های منطقه ای دراین استان از جمله اولویت های برنامه ریزی منطقه ای کشور باشد

کلیدواژه ها

عدم تعادل منطقه ای، برنامه ریزی منطقه ای، توسعه، رتبه بندی، تاکسونومی عددی، تحلیل عاملی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.