ژئوشیمی عناصر اصلی و کمیاب در کانسنگ و سنگهای میزبان کانهزایی مس رسوبی در شمال- شمال غرب تربتحیدریه
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: هجدهمین همایش انجمن زمین شناسی ایران
- کد COI اختصاصی: SGSI18_128
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 518
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی اقتصادی دانشگاه شاهرود،
دکترای زمین شناسی اقتصادی، عضو هیئت علمی دانشگاه شاهرود،
چکیده
منطقه مورد مطالعه در 48 کیلومتری شمال- شمال غرب تربتحیدریه در پهنه ساختاری ایران مرکزی وزیر پهنه سبزوار واقع شده است. این کانهزایی به صورت چینهسان و چینهکران در واحدهای تخریبی ائوسن- الیگوسن رخ داده است. جنس سنگهای توالی میزبان ماده معدنی شامل ماسهسنگ، کنگلومرا، سیلتستون و مارن گچدار میباشد. بر اساس موقعیت سنگهای میزبان در نمودارهای دومتغیره باتیا و سه متغیره کروننبرگ محیط کمان آتشفشانی برای این منطقه پیشنهاد میشود. طبق بررسی توزیع، پراکندگی و همبستگی عناصر اصلی و کمیاب، بیشترین تمرکز مس در افقهای ماسهسنگی و کنگلومرایی احیایی )پهنه کانهزایی( دیده میشود. تغییرات عنصر نقره در این کانهزایی کاملاً مشابه تغییرات مس بوده و نشاندهنده همبستگی مثبت این دو عنصر با یکدیگر است. بررسی اکسیدهای اصلی نشاندهنده غنیشدگی CaO و تهیشدگیFe2O3 MnO و MgO در پهنه کانهزایی میباشد. عناصر Ti و Fe, Mg, Mn در طبقات قرمز نسبت به طبقات خاکستری غنیشدگی نشان میدهند. همچنین مقایسه الگوی پراکندگی عناصر کمیاب در ماسهسنگ خاکستری کانهدار نسبت به ماسهسنگ قرمز آنومالی مثبت در Ni و Cu,V, Co, Zn, Ag را نشان میدهد که نشاندهنده همزمانی تهنشینی آنها با یکدیگر است. وجود مواد آلی موجب غنیشدگی عناصر Cu و V و Niدر ماسهسنگهای خاکستری شده است. همچنین سنگ آهکها نسبت به ماسهسنگ قرمز از عناصر Zn, Ni, Co, Cr, V تهی شدهاند که ناشی از شستشوی این عناصر طی فرآیند کانهزایی میباشد.کلیدواژه ها
مس رسوبی، تربت حیدریه، ژئوشیمی، پهنه کانه زایی، عناصر اصلی و کمیابمقالات مرتبط جدید
- بوکسیت زایی در محدوده دشت ده غربی استان یزد
- زمین شناسی و کانی شناسی ذخیره بوکسیت طاقدیس کوه سیاه، زون زاگرس، استان بوشهر
- کاربرد استفاده از اینترنت اشیا و هوش مصنوعی در فرایند هوشمندسازی تولید آلومینیوم
- بررسی تاثیرات استخراج بوکسیت بر محیط زیست و تغییرات اقلیمی
- مدیریت آلودگی ناشی از ضایعات معدن بوکسیت از طریق زیست پالایی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.