مدلسازی بهره برداری از مخزن به منظور کنترل سیلاب با استفاده از روش تحلیل دینامیکی سیستم

  • سال انتشار: 1383
  • محل انتشار: اولین کنگره ملی مهندسی عمران
  • کد COI اختصاصی: 338_5214612477
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1601
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نوشین صادقی

کارشناسی ارشد مهندسی عمران - آب، دانشگاه صنعتی شریف

احمد ابریشم چی

دانشیار دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی شریف

چکیده

امروزه هدف تکنیک‌های شبیه‌سازی تنها شرح سیستم‌های پیچیده بر اساس واقعیت نیست؛ بلکه دخالت کاربر در توسعه مدل و جلب اطمینان وی در فرآیند مدلسازی از جمله ملزومات روش‌های شبیه‌سازی است. تحلیل دینامیک سیستم، روشی است برپایه بازخورد و اتفاقات شیئ‌گرا. این روش در تحقیق حاضر برای مدلسازی بهره‌برداری مخازن مورد استفاده قرار گرفته است. از جمله نقاط قوت این روش شبیه‌سازی می‌توان به افزایش سرعت توسعه مدلسازی، افزایش اعتماد به مدل در اثر مشارکت کاربر، امکان توسعه گروهی مدل و ارتباط مؤثر با نتایج اشاره نمود. آسانی ایجاد تغییر در مدل و توانایی انجام آنالیز حساسیت، این روش را از سایر روش‌های دیگر تحلیل مدلسازی بهره‌برداری از مخازن جذابتر کرده است. تحقیق پیشنهادی بر روی مخازن چند منظوره چاه‌نیمه سیستان انجام گرفته است. این مخازن به صورت خارج از مسیر بر روی رودخانه سیستان در شمال شرقی استان سیستان و بلوچستان جمهوری اسلامی ایران واقع شده‌اند. قواعد بهره‌برداری در سال‌های پرآب و در راستای کاهش سیلاب اعمال می‌شود. قابلیت مدیریت سیلاب توسط مخازن به وسیله قرار دادن آبگیر دریچه‌دار در ابتدای کانال انحرافی و سد دریچه‌داری در انتهای مخازن ایجاد شده است. گام‌های مدلسازی روش تحلیل دینامیک سیستم برای کنترل سیلاب رودخانه سیستان با پیک (m3/s) 2200 بر روی مخازن چاه‌نیمه توسعه داده شده است. در نهایت اعتبار مدل به روش‌های مختلفی چون تحلیل حساسیت، آزمون‌های حدی و غیره سنجیده شده است.

کلیدواژه ها

تبادل جریان غیردائمی ویسکوز، هیدورلیک سیال دو لایه، نیروهای باروتروپیک، مدل عددی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.