بررسی اثر پیش تیمار کیتوزان بر جوانه زنی بذر گیاه کلزا تحت تنش شوری

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش ملی کاربرد گیاهان دارویی در سبک زندگی و طب سنتی
  • کد COI اختصاصی: CTHU02_033
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1845
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا نورمحمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و تکنولوژی بذر دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد

علیرضا سوهانی دربان

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد

حمید معین راد

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد

چکیده

کیتوزان یک پلی ساکارید گلوکوزامین مشتق شده از کیتین است. در کشاورزی از کیتوزان برای پوشش دادن بذر، برگ و میوه استفاده می شود.به منظور بررسی اثر پیش تیمار کیتوزان بر جوانه زنی بذرگیاه کلزا تحت تنش شوری آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در سال 1393 در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد انجام شد. عوامل آزمایشی شامل پیش تیمار کیتوزان در در سه سطح (0/1، 0/3 و 0/2 درصد) و سطوح شوری شامل 5 سطح (0، 0/3-، 0/6-، 0/9-، 0/2-) مگاپاسکال بود. نتایج تجزیه واریانس صفات نشان داد که اثرات ارقام ،کیتوزان ،شوری و اثرات متقابل آنها بر درصد جوانه زنی در سطح 0/1 معنی دار بود. همجنین در بررسی سرعت جوانه زنی، اثرات ارقام و اثر شوری در سطح 0/5 معنی دار بود.. در یررسی اثرات متقابل غلطت های کیتوزان و سطوح مختلف شوری بر درصد جوانه زنی مشخص گردید بیشترین درصد جوانه زنی در پیش کیتوزان در سطح 0/2 درصد و با غلظت صفر مگا پاسکال حاصل شد. همچنین بیشترین سرعت جوانه زنی نیز با شوری صفر و در سطح کیتوزان 2% درصد بدست آمد. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که پیش تیمار بذور کلزا با غلظتهای مناسب کیتوزان باعث بهبود مولفه های جوانه زنی در شرایط تنش شوری گردید و می تواند مقاومت گیاه کلزا را در مقابل تنش شوری در مرحله جوانه زنی تعدیل کند.

کلیدواژه ها

کلزا، کیتوزان، جوانه زنی، تنش شوری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.