گردشگری روستایی با تأکید بر گردشگری پایدار (مطالعه موردی: روستای افجه؛ دهستان لواسان کوچک، بخش لواسانات)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش ملی گردشگری، جغرافیا و محیط زیست پاک
  • کد COI اختصاصی: NTGCE01_169
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2173
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مونا تمیمی

دانشجوی دکتری تخصصی جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

بیژن رحمانی

دانشیار و عضو هیات علمی گروه جغرافیا، دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

گردشگری و اقتصاد گردشگری امروزه از ارکان اصلی اقتصاد تجارت جهانی است، گردشگری روستایی به عنوان راهکاریجهت کاهش مهاجرت های روستایی به شهرها، افزایش سطح رفاه، بهبود کیفیت زندگی و در نهایت رسیدن به توسعهروستایی محسوب می شود. در توسعه پایدار گردشگری ضمن حفظ محیط زیست به بهره برداری پایدار از منابع طبیعی،اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی و نیز موضوعات برابری بین نسل ها، مشارکت و توسعه توجه ویژه ای می شود.هدف پژوهش حاضر گردشگری روستایی با تأکید بر گردشگری پایدار در روستای افجه دهستان لواسان کوچک بخشلواسانات می باشد. این روستا از حیث گردشگری دارای جاذبه های متنوع طبیعی و انسانی می باشد. روش تحقیق توصیفی -تحلیلی می باشد. داده های موردنیاز با استفاده از منابع اسنادی و مطالعات کتابخانه ای، مشاهدات میدانی و مصاحبه بامردم، گردشگران و مسئولین مرتبط گردآوری شده است.با توجه به جامعه ی آماری مردم روستا که 1079 نفر می باشد، تعداد 165 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب گردید. همچنین تعداد 43 گردشگر در روستای افجه دهستان لواسان کوچک، دیدگاه های آنها در خصوص عوامل اثرگذار اقتصادی،اجتماعی، فرهنگی، اکولوژی و نهادی در فرآیند گردشگری مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است، و برای تجزیه تحلیل اطلاعات از روش تحلیلی SWOT و نرم افزار Excel استفاده شده است، و با توجه به نتایج بدست آمده مجموععوامل داخلی و عوامل خارجی راهبردهای بهینه در جهت توسعه گردشگری پایدار روستایی در منطقه ارائه شده است.نتایج تحقیق بیان گر این مطلب است که با وجود پتانسیل های بالای منطقه برنامه ریزی گردشگری مناسبی در اینخصوص صورت نگرفته است، و تهیه طرح جامع گردشگری و انجام برنامه ریزی مطلوب منجر به توسعه و رشد فیزیکی،توسعه اقتصادی، اشتغال نیروی انسانی، ایجاد فرصت های شغلی و افزایش درآمد در منطقه و توسعه اجتماعی و فرهنگیخواهد شد، لذا توجه به گردشگری پایدار در این منطقه امری اساسی تلقی می گردد.

کلیدواژه ها

گردشگری روستایی، توسعه روستایی، گردشگری پایدار، افجه، لواسان کوچک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.