جلوه های معرفتی ورفتاری امر به معروف ونهی از منکر در قیام امام حسین(ع) ومطابقت آن با آیات قرآن

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش سراسری علمی پژوهشی شناخت اخلاق و آداب حسینی
  • کد COI اختصاصی: ANDISHEH01_086
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 737
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مینا باهنر

مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرضا،گروه معارف اسلامی

محمد بهاری

مدیر فرهنگی دانشگاه پیام نور مرکز شهرضا

چکیده

یکی از واجباتی که در آیات و روایات بر آن تاکیدبسیار شده، به گونه ای که اگر نیک نگریسته شود اساس و پایه ی اجرای تمام دستورات اسلام و حتی سایر ادیان الهی است، فریضه ی امر به معروف و نهی از منکر است. امربه معروف یعنی امر به تمام آنچه دین آن را به عنوان ارزش قلمداد کرده، شارع مقدس از متشرعین می خواهد به آن گردن نهند و نهی از منکر یعنی نهی از تمام آنچه دین آن را ضد ارزش می داند و دین داران باید به شدت از آن اجتناب کنند و حفظ و نگهداری از این دو سبب حفظ و بقای سلامت دین، جامعه و فرد می گردد. از این رو قرآن کریم از مسلمانان می خواهد همواره گروهی بر این کار خود را ملزم و موظف بدانند و در روایات تمام اعمال نیک در برابر آن چونان قطره ای در برابر دریای مواج و پهناور دانسته شده است و گاه عمل به این فریضه تا آنجا تقدم می یابد که بذل جان نیز حتمی میگردد چنان که نهضت امام حسین علیه السلام بر همین اساس شکل گرفت و هم ایشان اساس قیام خود را عمل به این فریضه معرفی کردنداین قیام همواره و از جهات مختلف مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته و راه گشا و جهت بخش نهضت های آزادی بخش در طول تاریخ بوده است. آنچه در این پژوهش ضروری به نظر می رسد بررسی جلوه های معرفتی و رفتاری امربه معروف و نهی از منکر در قیام حسینی و مطابقت آن با آیات قرآنی است. به این معنا که اگر این قیام بر مبنای این فریضه تبلور یافته است، مهمترین وجوه معروف ها و منکراتی که مد نظر بوده کدام است؟ و در راس آن احیای کدام واجبات و مباره با کدام منکرها بوده؟ و نیز امام چگونه و با چه عملکردی توجه به این معروف ها و منکرات را به نمایش گذاشته است؟ و دیگر اینکه مهمترین واجبات و منکراتی که در صحنه ی قیام حسینی دیده می شود در مطابقت با آیات قرآن در چه جایگاهی قرار دارند؟

کلیدواژه ها

قیام امام حسین، امربه معروف و نهی از منکر، جلوه های معرفتی عاشورا، جلوه های رفتاری عاشورا، آیات وروایات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.