استحصال و فرآوری کیتوزان از گاماروس دریای خزر (Pontogammarus sp)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: هشتمین همایش بیوتکنولوژی جمهوری اسلامی ایران و چهارمین همایش ملی امنیت زیستی
  • کد COI اختصاصی: NBCI08_0927
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1219
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی پاکدین پاریزی

دانشجوی دکتری بیوتکنولوژی دانشگاه فردوسی مشهد

قربانعلی نعمت زاده

استاد و محقق ارشد پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

محمدرضا کریمی

کارشناس ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی

مصطفی حق پناه

کارشناس ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی

چکیده

منطقه دریای خزر از نظر بیولوژیکی دارای پتانسیل بسیار بالایی است . یکی از فراوانترین سخت پوستان حاشیه دریای خزر جنس گاماروس می باشد . در کوتیکول و پوسته سخت خارجی این موجود دریازی مقدار نسبتا زیادی کیتین وجود دارد که پس از استخراج می تواند برای تولید کیتوزان (مشتق داستیله شده از کیتین ) استفاده گردد. به دلیل خصوصیات شیمیایی و بیولوژیکی خاص کیتوزان، از این بیوپلیمر می توان در بسیاری از فرآیندهای صنعتی، پزشکی، داروسازی، کشاورزی و غذایی استفاده نمود. درصد رطوبت ، روغن ، خاکستر و کیتین نمونه ها ی گاماروس جمع آورز شده از ساحل دریای خزر تعیین و از کیتین استخراج شده برای تولید کیتوزان استفاده گردید . میزان داستیله شدن کیتوزان حاصل با استفاده از روش تیتراسیون و اسپکتروسکوپی IRسنجیده شد . نتایج بدست آمده نشان می دهد که مقادیر رطوبت و خاکستر در وزن خشک گاماروس بطور متوسط برابر با 78/5 و 32 درصد و محتوای کل روغن تقریبا 8 درصد می باشد . مقدار کیتین موجود در اسکلت خارجی گاماروس 12/5 درصد و میزان داستیلاسیون کیتوزان با استفاده از روش تیتراسیون اسپکتروسکوپی IR به ترتیب 74/5 و 77/64 درصد بوده است . با توجه به اهمیت بیوپلیمر کیتوزان و کاربرد های بسیار گسترده آن در زمینه های مختلف انتظار می رود که فصل جدیدی در تولید و بکارگیری آن در منطقه آغاز گردد .

کلیدواژه ها

گاماروس، دریای خزر، کیتوزان ، Pontogammarus sp

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.