تأثیر فتوپریود و دما بر ریزغده زایی ارقام سیب زمینی در شرایط درون شیشه ای

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: هفتمین همایش بیوتکنولوژی جمهوری اسلامی ایران
  • کد COI اختصاصی: NBCI07_0724
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 518
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره دبیریان

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه ایلام

شهریار ساسانی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه

حیدر ذوالنوریان

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه

علی اشرف مهرابی

عضو هیئت علمی دانشگاه ایلام

چکیده

در سالهای اخیر تلاشهای زیادی برای تولید و تکثیر سیب زمینی عاری از ویروس و سایر عوامل بیماریزا توسط متخصصین صورت گرفته و استفاده از تکنیک کشت بافت به عنوان یکی از بهترین روشها دراین راستا پیشنهاد شده است. به منظوربررسی تأثیر رقم، طول روز و دما بر ریزغدهزایی سیبزمینی در شرایط درون شیشهای در سال 1389 آزمایشی در آزمایشگاه کشت بافت و بیوتکنولوژی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه به صورت فاکتوریل بر پایه کرتهای کاملاتصادفی در 6 تکرار اجرا شد. تیمارها شامل سه سطح فتوپریود(تاریکی، روز کوتاه 8 ساعت روشنایی و 16 ساعت تاریکی و 12 درجه سانتیگراد) بر روی سه رقم - 21 و سرد 17 - روزبلند 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی)و دو سطح دما (نرمال 17 شامل آگریا، مارفونا و بورن بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که از نظر تأثیر تیمارهای طول روز، دما و رقم در صفات تعداد ریزغده، وزن کل ریزغده و زمان ظهور اولین ریزغده اختلاف معنیداری درسطح 1% وجود داشت. آگریا بیشترین تعداد ریزغده، 9میلیمتر را به خود / 0گرم و 487 / 1گرم، 417 /891 ،4/ وزن کل ریزغده، میانگین وزن و قطر ریزغده را به ترتیب با میانگین 89 اختصاص داد. اثرات متقابل طول روز، دما و رقم نشان داد که آگریا در شرایط دمای سرد و طول روزکوتاه و همچنین تاریکی به 5 بیشترین ریزغده را تولید کردند. بالاترین وزن کل ریزغده مربوط به آگریا در شرایط دمای سرد و طول / 5 و 08 / / 2و 621 / روز کوتاه و تاریکی میباشد که وزن آنها به ترتیب 48 با 33 2گرم بود.

کلیدواژه ها

ساکارز، بنزیل آدنین، طول روز بلند، طول روز کوتاه،سرما

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.