بررسی و شناسایی رنگ در اشیاء و تزیینات وابسته به بنا در محوطه تخت جمشید

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی باستان شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCAI01_155
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 889
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رویا بهادری

عضو هیات علمی پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی فرهنگی، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تهران

مازیار کاظمی

ارشناس ارشد مرمت آثار تاریخی، بنیاد پژوهشی پارسه

سیدایرج بهشتی

کارشناس ارشد زمین شناسی، مسئول بخش سنگ شناسی پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی فرهنگی، پژوهشگاه میراث فرهنگی

چکیده

سیر تحول کاربرد رنگ در تاریخ تمدنها بسیار پر اهمیت است به طوری که بخشی از تمایز پیشرو بودن تمدنها در خصوص روشهای تزیینات معماری، حاصل استفاده از رنگ بوده است. در این کار تمامی نمونه های حاوی رنگ در محوطه تخت جمشید بررسی و شناسایی شد.با توجه به کم بودن مقدار نمونه ها از روشهای دستگاهی مثل پراش سنج پرتوایکس XRD ، میکروسکوپ الکترونی پیمایشی مجهز به پاشندگی پرتو ایکس SEM-EDX ، میکروسکوپ نوریو طیف سنجی زیر قرمز تبدیل فوریه FT-IR استفاده شد. حضور آبی مصری هم به عنوان رنگدانه وهم به عنوان ماده اولیه برای ساخت اشیاء در این اشیاء ثابت شد. وجود این ماده برای اولین بار در ایران شناسایی شده است . در ایران این ماده را چون از نظر رنگی خیلی به لاجورد شبیه است به نام خمیر لاجورد می شناسند. علاوه بر این وجود ترکیبات مس و هماتیت در کف سازیها و آنتیمونات سرب، ترکیبات مس و کوارتز در لعابها و رنگدانه زرد سرب قلع و آبی مصری در سطح سفال و تزیینات معماری ثابت شد

کلیدواژه ها

تخت جمشید، اشیاء، تزییناتبنا، رنگ، میکروسکوپ نوری ، SEM-EDX ، FTIR ، XRD

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.