بررسی سبک شناسی سنگ نگاره های جربت در خراسان شمالی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی باستان شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCAI01_039
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1043
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آیگین مردانی ولندانی

دانشجوی کارشناسی ارشد پژوهش هنر دانشکده هنر و معماری دانشگاه سیستان و بلوچستان

چکیده

این نوشتار درصدد است تا به معرفی و بررسی سبک شناسی سنگ نگاره های منطقه ی جربت در خراسان شمالی، با استفاده ازمطالعات میدانی، بپردازد. مطالعه ی سنگ نگاره ها به عنوان بخش مهمی از هنر صخره ای، امروزه در سرتاسر جهان، به عنوان یکی از شاخه های مهم علم باستان شناسی بسیار حایز اهمیت است، زیرا بررسی این آثار در کشف زمینه های فکری و فرهنگی اجداد انسان نقش به سزایی دارد. ایران یکی از کشورهایی است که منابع عظیمی از این هنر را در خود محفوظ می دارد. یکی از مناطق مهم هنر صخره ای در ایران، در شمال شرق کشور و در نزدیکی روستایی به نام جربت، در حوالی شهرستان جاجرم، واقع است. سنگ نگاره های جربت در یک دوره ی زمانی متوالی احتمالاً از عصر مفرغ جدید تا دوران اسلامی به وجود آمده اند. همه ی این سنگ نگاره ها از نوع کنده نگاره بوده و دارای موضوعات متنوعی می باشند. این نقوش را می توان به پنج گروه جانوری، انسانی، هندسی و نمادین، ابزار و وسایل و نقوش کتیبه ای طبقه بندی نمود. از نظر کمیت گروه نقوش جانوری در بالاترین جایگاه قرار گرفته که دارای گونه های متفاوت و متنوعینیز می باشد. تکنولوژی ایجاد این طرح ها اغلب با روش کوبشی و گاهی با خراش می باشد.

کلیدواژه ها

جربت، نقش، سنگ نگاره، گونه، سبک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.