سیستم های هوشمندی کسب و کار و تحول گرایی مدیران در شرکت های کوچک و متوسط
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: فصلنامه تخصصی رشد فناوری، دوره: 11، شماره: 41
- کد COI اختصاصی: JR_TD-11-41_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 795
نویسندگان
استادیار دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور، نیشابور، ایران
چکیده
سازمان ها به منظور ادامه حیات در محیط های به شدت پویا و درحال تغییر کسب و کارها، نیازمند استفاده از ابزارها و فناوری های نوینی هستند تا بتوانند اطلاعات مورد نیاز مدیران خود را به موقع، خلاصه شده و در حداقل زمان ممکن فراهم نمایند. شرکت های کوچک و متوسط هم از این نیاز حیاتی مستثناء نیستند. گفته می شود این نوع شرکت ها قلب اقتصاد جهان امروز هستند و امروزه تردیدی در نقش و اهمیت صنایع کوچک و متوسط برای رشد و توسعه اقتصادی کشورها وجود ندارد. شرکت های کوچک و متوسط می توانند با استفاده از فناوری های نوین، فرآیندهای جدیدی چون مدیریت زنجیره تأمین و مدیریت روابط با مشتری را به شکل مؤثرتری به کاربرند. یکی از مفاهیم نوین عرصه مدیریت کسب و کارها، هوشمندی کسب و کار است که می تواند داده های مختلف، پراکنده و ناهمگون سازمانی را یکپارچه و منسجم کرد، و با استفاده از روش ها و برنامه های کاربردی، گزارش های تحلیلی چند بعدی را برای تصمیم گیری مدیران سازمان فراهم کند. البته در کنار ویژگی های فوق، یک سبک رهبری قدرتمند، متعهد و تحول گرا نیز باید وجود داشته باشد تا تسهیل کننده پیاده سازی مؤثر سیستم های هوشمند ساز کسب و کارها باشد. در این مقاله ضمن معرفی مفهوم هوشمندی کسب و کار و رهبری تحول گرا، ضرورت استفاده از سیستم های هوشمندی کسب و کار و نقش مدیران تحول گرا در شرکت های کوچک و متوسط مورد بررسی قرار گرفته است.کلیدواژه ها
هوشمندی کسب و کار، شرکت های کوچک و متوسط، رهبری تحول گرا، مدیران ارشد، تغییرات مستمرمقالات مرتبط جدید
- تاثیر رهبری تحول آفرین بر عملکرد سازمانی و انگیزه کارکنان در مجتمع فولاد غدیر نی ریز
- بررسی تاثیر اخلاق حرفه ای کارکنان فروش بر اعتماد مشتری و عملکرد فروش (مطالعه موردی: فروشگاه های زنجیره ای شهر تهران)
- بررسی و تحلیل علل شکست و موفقیت استارت آپ ها در کشور ایران
- تاثیر ترومای خانوادگی بر سلامت روان اعضای خانواده و نسل های بعدی
- رابطه بین کیفیت زندگی و سبک های مقابله با استرس در مراقبین بیماران روانی با شدت بیماری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.