فروشویی وانادیوم از سنگ معدن ساغند به روش تشویه نمکی-لیچینگ اسیدی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: پانزدهمین کنگره ملی مهندسی شیمی ایران
  • کد COI اختصاصی: ICHEC15_435
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1254
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا فلاح

دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل

مجید تقی زاده

دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل

داود قدوسی نژاد

پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، پژوهشکده چرخه سوخت هسته ای، گروه پژوهشی اکتشاف و استخراج، سازمان انرژی اتمی ایران، تهران- ایران

چکیده

وانادیوم فلزیست که در آلیاژهای آهنی و غیر آهنی با توجه به خواص فیزیکی آن مانند مقاومت کششی وسختی مورد استفاده قرار می گیرد. نظریه های متفاوتی برای بازیابی وانادیوم توسط محققین ارایه شده است. در این پژوهش به منظور فروشویی وانادیوم موجود در خاک معدن آهن ساغند از فرآیندهای تشویه نمکی و لیچینگ اسیدی به صورت ترکیبی استفاده شده است. بدین صورت که ابتدا طی فرآیند تشویه نمکی، مخلوط خاک و سدیم کربنات در کوره با درجه حرارت بالا قرار گرفته و بعد از آن توسط اسید سولفوریک عملیات لیچینگ صورت می گیرد. عوامل موثر بر فرآیندها، مانند دما و زمان قرارگرفتن مخلوط خاک حاوی وانادیوم و سدیم کربنات در کوره، غلظت اسید، دما، زمان و نسبت جامد به مایع مورد مطالعه قرار گرفته و مقادیر بهینه بدست آمد. براساس نتایج بدست آمده تحت شرایط تشویه نمکی % 05 وزنی Na2CO3 ، دمای 055 درجه سانتی گراد، و زمان 1 ساعت و شرایط لیچینگ اسیدی با غلظت اسید سولفوریک 3 مولار، دمای 05 درجه سانتی گراد، زمان 4 ساعت، ونسبت مایع به جامد 10 میلی لیتر بر گرم راندمان فروشویی وانادیوم حدود 85 % بوده است.

کلیدواژه ها

وانادیوم، تشویه، لیچینگ، سدیم کربنات، اسید سولفوریک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.