پهنه بندی و تخمین خسارت ناشی از زلزله با استفاده از مدل رادیوس و GIS (مطالعه موردی: منطقه یک شهرداری شیراز)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: همایش ملی کاربرد مدل های پیشرفته تحلیل فضایی(سنجش از دور و GIS) در آمایش سرزمین
  • کد COI اختصاصی: GISLS01_055
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 871
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روح الله قزل بیگلو

دانشجوی کارشناسی ارشد سنجش از دور و GIS، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات یزد

سیدعلی المدرسی

استادیار گروه سنجش از دور و GIS، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات یزد

چکیده

خاطرات طبیعی نظیر زلزله از رخداد های است که بسیاری از جوامع کره زمین در معرض خطر ناشی از آن قرار –هیمالایا – قفقاز است که به عنوان آخرین و جوانترین نواحی کوهزایی جهان شناخته می شود . فلات ایران از نظر وقوعزلزله یکی از فعال ترین مناطق جهان بوده و از هر 153 زلزله مخربی که در دنیا اتفاق افتاده 17/6 درصد آن مربوط بهایران بوده است (فرح، 1374). براساس گزارش سازمان ملل، در سال 2003 میلادی، کشور ایران در بین کشورهای جهانرتبه نخست را در تعداد زلزله های با شدت بالای 5/5 ریشتر و یکی از بالاترین رتبه ها را در زمینه آسیب پذیری از زلزلهو تعداد افراد کشته شده در اثر این سانحه، داشته است بر اساس همین گزارش، در کشور ایران زلزله وجه غالب را در بین سوانح طبیعی دارا است که از مجموع 158/551 مورد مرگ و میر در بین سالهای 2000-1998 ایران دارای بالاترین تلفات مرگ ومیر در این دوره با 47/267 نفر می باشد (UNDP, 2004:34). آنچه زلزله را به سانحه تبدیل می کند، عدم آگاهی انسان و ناتوانی در مواجه و برخورد با آن است. این مسئله عموماً با گسترده ترین دخالت های نسنجیده انسانی درمحیط های طبیعی، ازجمله ساخت وسازهای بی رویه در حریم گسلها، فقدان و یا بی توجهی به ضوابط و استانداردهای ساخت وساز تشدید می شود .این موارد و بسیاری دیگر از عوامل، موجب شده است که تهدید سوانح حاصل از وقوع زلزلهشدت یابد و براثر وقوع آن، بحرانهای زیادی در جوامع انسانی ایجاد شود. بنابراین، مدیریت صحیح سوانح به منظورکاهش هرچه بیشتر تأثیرات سوء این موارد بر جامعه ضروری است (امینی و همکاران، 1390). شهر شیراز به عنوان یکی ازشهر های پر جمعیت کشور با جمعیتی بالغ بر 1675873 و وجود تعداد زیادگسل ها و فعال بودن اکثر این گسل ها بر اساسسوابق تاریخی امکان وقوع زلزله مخرب محتمل است.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.