تاثیر روش آبیاری مناسب در ایجاد فضای سبز حاشیه جادههای مناطق بیابانی (مطالعه موردی جاده زابل به زاهدان)
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: چهارمین همایش ملی سلامت، محیط زیست و توسعه پایدار
- کد COI اختصاصی: HESD04_011
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 702
نویسندگان
استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی سیستان
چکیده
کمبود آب، افزایش درجه حرارت، وقوع طوفان های شنی از صفات بارز مناطق خشک است که حیات در این نواحی را تحت تاثیر قرار داده و فرآیند توسعه نیافتگی آنرا تشدید می نماید. راه ارتباطی زابل به زاهدان به علت عدم پوشش گیاهی، وزش طوفان های شدید همراه با گرد و غبار، چالش هایی را برای عبور و مرور بهمراه داشته و از لحاظ زیست محیطی سیمای خشنی را از منطقه ترسیم نموده است. به منظور مقابله با محدودیت ها و مشکلات موجود و افزایش پوشش گیاهی این پژوهش انجام پذیرفت. برای اجرای این طرح چاله هایی به عمق 80 سانتی متر حفر و نهال های گز در داخل آنها کاشته شد. آبیاری به دو روش سنتی و 70 درصد تخلیه رطوبتی خاک انجام پذیرفت. در روش سنتی در 6 ماهه اول سال هر 10 روز یکبار (هر بار به میزان 60 لیتر) و در 6 ماهه دوم سال هر 15 روز یکبار نهال ها آبیاری گردید. در روش 70 درصد تخلیه رطوبتی خاک با استفاده از TDR زمان و مقدار آب مشخص و از طریق سیستم قطره ای آبیاری شد. نتایج نشان داد که حداقل، حداکثر و متوسط ارتفاع نهال ها بترتیب 3/80، 7/98 و 2/86 سانتی متر و متوسط تاج پوشش آنها 19/0 متر مربع بود. اندازه گیری رشد نهال ها در تیمار با 70 درصد تخلیه رطوبتی خاک نشان داد که حداقل، حداکثر و ارتفاع متوسط نهال ها بترتیب 9/96، 3/128 و 9/110 سانتی متر و متوسط تاج پوشش در این روش آبیاری 13/0 متر بوده است. میزان آب مصرفی برای رشد نهال ها در روش سنتی در 6 ماهه اول و دوم سال بطور متوسط 1080 و 720 و در مجموع 1800 لیتر آب مصرف شد. در حالیکه در تیمار با 70 درصد تخلیه رطوبتی خاک هر نهال در این مدت 360 لیتر آب مصرف نمود. برای ایجاد یک متر مربع تاج پوشش گیاهی در هر یک از دو روش آبیاری مزبور به ترتیب 7/9473 و 5/2538 لیتر آب مصرف می گردد.کلیدواژه ها
آبیاری نهال، زابل، درخت گز، پوشش گیاهی، مناطق خشک، تخلیه رطوبتی خاکمقالات مرتبط جدید
- استفاده از مواد دوست دار محیطزیست بهعنوان جایگزین برای صنعت بستهبندی مواد غذایی
- مروری بر کاربرد چارچوبهای فلزی-آلی در جذب دیاکسید کربن
- کنترل بهینه یک مدل دینامیکی امکانات و تسهیلات گردشگری در جهت توسعه پایدار مبتنی بر تاثیرات عوامل محیطی
- بررسی موانع پیاده سازی استانداردهایISO با تاکید بر مدیریت سبز با استفاده از شبکههای عصبی عمیق کانولوشن
- استخراج رمزارز و چالش های آلودگی محیط زیست
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.