تبیین مفاهیم و اصول الگوهای معماری بومی در مسکن سنتی مازندران

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی شهرسازی، مدیریت شهری و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: UUSD01_0249
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1925
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

انیسه صالح نیا

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور

منصوره طاهباز

دانشیار، دانشکده معماری شهید بهشتی، دکتری تخصصی معماری

چکیده

با ظهور و پیشرفت معماری مدرن و صنعتی و استفاده بیش از حد از علم مکانیک و تاسیسات مکانیکی در زمینه انرژی ساختمان، بحث معماری بومی و به تبع آن معماری اقلیم گرا کم رنگ گردید. استفاده روز افزون از تاسیسات مکانیکی در مبحث انرژی، جهان را بابحران کاهش ذخائر انرژی و صدمات جبران ناپذیر به محیط زیست روبرو کرده است. با توجه به مشکلات موجود در بحث مسکن ومصرف انرژی، مطالعه، شناخت و تحلیل ویژگی ها و الگوهای معماری بومی هر منطقه می تواند اطلاعات مفیدی را جهت طراحی مناسب و همساز با محیط، طبیعت، هویت و فرهنگ و بوم در اختیار ما قرار دهد زیرا معماری بومی طی سالیان متمادی و بر اساس تجربیات و شرایط محلی و متناسب با بوم منطقه شکل گرفته است و بخش قابل توجه آن متوجه موضوع مسکن بوده است. آنچه کهمعماری بومی به آن دست یافته است همان چیزی است که هدف معماری پایدار می باشد. یعنی معماری ای برای انسان، همخوان با طبیعت با احترام به محیط زیست و پاسخگو به نیازهای زمان حال و آینده که در طول زمان به پایداری آن افزوده می شود. ولیمتاسفانه ما امروز شاهد شکاف بین معماری امروز و معماری بومی هستیم. بنابراین هدف از این تحقیق مطالعه و بررسی ویژگی های معماری بومی مازندران جهت تبیین مفاهیم و الگوهای معماری بومی در مسکن سنتی مازندران می باشد. روش تحقیق به صورت توصیفی- تحلیلی بوده وگردآوری اطلاعات ، میدانی و کتابخانه ای انجام گرفته است. آنچه که از این تحقیق حاصل گردید نشان میدهد که معماری مسکونی بومی مازندران متاثر از اقلیم معتدل و مرطوب این منطقه، معماری ای با هویت و دارای ویژگی هایی نظیر:فرم های باز و گسترده، پلان آزاد و تک لایه، سازماندهی خطی، ایوان های عریض، بازشوهای بزرگ و تهویه عبوری، برونگرا، بام شیبدار و استفاده از مصالح بوم آور و با ظرفیت حرارتی کم جهت دستیابی به حداکثر کوران در فضای داخلی می باشد که می توان از این الگوها در طراحی بناهای جدید و همساز با بوم منطقه بهره برد

کلیدواژه ها

الگو، معماری بومی،مفاهیم، مازندران، معماری پایدار، مسکن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.