تحلیلی بر نابرابریهای ناحیهای استان آذربایجان غربی با تاکید بر بخش اجتماعی- فرهنگی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی شهرسازی، مدیریت شهری و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: UUSD01_0198
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 973
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کریم حسین زاده دلیر

استاد تمام دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرند،گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری،مرند،ایران

مهدیه نخعی

دانشجوی دکترای دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرند،گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری،مرند،ایران

عبدالله دوستی

کارشناس ارشددانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان،گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری،زاهدان،ایران

صفورا نوروزی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرند،گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری،مرند،ایران

چکیده

کاستن از عدم تعادل ها، بهره برداری اصولی و منطقی از توان های محیطی، توزیع بهینه امکانات و جمعیت، مطالعه شهر و روستا با نگرش سیستمی و شناخت میزان نابرابری های مابین سکونتگاه ها از جمله وظایف مهم برنامه ریزی ناحیه ای است. از این رومقاله حاضر بر آن است با بهره گیری از تکنیک تحلیل عاملی و خوشه ای و استفاده از 12 شاخص در زمینه های اجتماعی - فرهنگی شهرستان های استان آذربایجان غربی بپردازد. نوع تحقیق در این پژوهش کاربردی- توسعه ای و روش بررسی آنتوصیفی- تحلیلی است. نتیجه بکارگیری تحلیل عاملی تقسیم بندی شهرستان ها در 4 سطح برخوردار، نسبتا برخوردار، محروم و بسیار محروم است. یافته های پژوهش نشان می دهد که شهرستان خوی رتبه 2 با امتیاز3/47وشهرستان چالدران رتبه 17باامتیاز3/25- دربین 17شهرستان استان آذربایجان غربی را به خود کسب کرده، که23/52درصد شهرستان ها در سطح برخوردار35/29درصد نسبتاً برخوردار23/52درصد محروم و17/64 درصد در سطح بسیار محروم قرار گرفتند و در نهایت بااستفاده از تحلیل خوشه ای و ترسیم نمودار دندروگرام، شهرستان ها به گروه های همگن طبقه بندی شده اند. در مجموع یافته ها، نشان از تفاوت و نابرابری شهرستان ها در برخورداری از شاخص های اجتماعی- فرهنگی است. بنابراین توجه به برنامه ریزی هایناحیه ای و منطقه ای در راستای رفع نابرابری ها و توزیع عادلانه امکانات، خدمات، جمعیت، در راستای توسعه و پیشرفت استان امری ضروری است

کلیدواژه ها

سطوح توسعه، نابرابری های ناحیه ای، تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ای، استان آذربایجان غربی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.