بررسی همسازی معماری بازارهای سنتی ایران با اقلیم تحقیق میدانی در بازار قیصریه شهر اصفهان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی دستاوردهای نوین در علوم مهندسی و پایه
  • کد COI اختصاصی: AEBSCONF02_030
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1390
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعیده نکوئی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده معماری و هنر دانشگاه کاشان، ایران

منصوره طاهباز

دانشیار دانشکده معماری و هنر دانشگاه شهید بهشتی، ایران

مهدی اختر کاوان

استادیار دانشکده معماری و هنر دانشگاه کاشان، ایران

چکیده

مقاله حاضر بر اساس مطالعات میدانی بخشی از بازار قیصریهی اصفهان در اوج گرمای تابستان، در روز 11 ماه شهریور سال 1393 ، در سهمرحله ی زمانی صبح (9:30)، بعد از ظهر(15:30) و عصر(18:30) ، به مطالعهی شگردهای به کار رفته در ساختار بازارهای شهرهای مجاور کویر به کمک علم معماری همسازی با اقلیم پرداخته است. دادههای میدانی توسط دستگاههای هواشناسی سیار و ثابت WBGT ،Hot Wire و Data Logger که قادر به برداشت آمار دما، رطوبت و باد است، گردآوری و سپس با انتقال داده ها به ابزار CBE Thermal Confort Tool for ASHRAE 55، میزان انطباق شرایط اقلیمی در هر فضا با استاندارد ASHRAE55 سنجیده و نتایج این انطباق و میزان شرایط آسایش فضاها بر اساس این استاندارد، بر روی نمودار سایکرومتریک ارائه شد. در انتها مقایسه این نتایج با دادههای بلند مدت و کوتاه مدت ایستگاه هواشناسی اصفهان نشان داد که راهکارهای معماری به کار رفته در هر فضا به عنوان اصول طراحی همساز با اقلیم گرم و خشک، از جمله افزایش ارتفاع تیمچه و چهارسوق ها و استفاده از نورگیر سقفی و بازشوهای متعدد در سقف آنها، جهت گیری مناسب ورودی ها و فضاهای پر و خالی بازار و سلسله مرتب قرارگیری آنها نسبت به هم، وجود رواق و سایه بانهای موقت و حضور حوض و درختان در قسمت میانی فضاها، وضعیت اقلیم خرد را نسبت به اقلیم محلی، اقلیم کوتاه مدت و اقلیم بلندمدت شهر تا میزان رسیدن به شرایط آسایش حرارتی تعدیل کرده است.

کلیدواژه ها

بازار های سنتی، اقلیم گرم و خشک، عملکرد اقلیمی، شرایط آسایش حرارتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.