ارائه شاخص کمی اثرات زیست محیطی عملیات انفجار معادن سطحی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش ملی برنامه ریزی،حفاظت،حمایت از محیط زیست وتوسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: PCEPSD02_209
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1158
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد تاجی

استادیار، گروه مهندسی معدن، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود

بهناز باقری

دانشجوی کارشناسی ارشد استخراج معدن، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود

چکیده

با استخراج هرچه بیشتر و روزافزون معدن، استفاده از عملیات حفاری و انفجاری نیز رو به گسترش است به نحوی که بیش از 82% عملیات استخراج و تولید سنگ های معدنی با فرایند انفجار صورت می گیرد. اهمیت شناسایی و کنترل عوارض ناخواسته و مخرب عملیات انفجار بر محیط زیست نیز بیشتر خواهد شد. در این تحقیق، نتایج و عوارض ناشی از انفجار مانند پرتاب سنگ، لرزش زمین، لرزش هوا و تولید گردوغبار و گازهای مضر مورد بررسی قرار گرفته است. سپس با توجه به نظرات خبرگان، رتبه بندی آنها صورت گرفته و شاخص اثرات زیست محیطی عملیات انفجار در معادن سطحی ارائه شده است. به کمک نظرخبرگان، ارزش شاخص انفجار از منظر ویژگی های زیست محیطی، ملاحظات فنی و ملاحظات اقتصادی به ترتیب برابر با 0.62، 0.06 و 0.32 حاصل شد. تأثیرات زیست محیطی انفجار که شامل اثرات زیست محیطی حاصل از گردوغبار، اثرات زیست محیطی حاصل از پرتاب سنگ، اثرات زیست محیطی حاصل از سروصدا و اثرات زیست محیطی حاصل از لرزش زمین به ترتیب برابر است با 0.48، 0.07، 0.14 و 0.31 به دست آمد. ارزش انفجار هر معدن (BV)، ارزیابی اثرات زیست محیطی انفجار (EI) و مقدار راندمان (EF) نیز انجام شد. به کمک این شاخص علاوه بر کمی سازی و ارزیابی عددی خروجی های ناخواسته و عوارض بدانفجار، منجر به دستیابی به قضاوت مهندسی در مورد اثرات وارده بر محیط زیست نیز خواهد شد.

کلیدواژه ها

اثرات زیست محیطی، عملیات انفجار، معادن سطحی، ارزش انفجار هر معدن، مقدار راندمان، ارزیابی کمی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.