بررسی تأثیر حشره کش دیازینون بر برخی از شاخص های بیوشیمیایی خون بچه ماهیان سیاه کولی (Vimba vimba persa)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش ملی برنامه ریزی،حفاظت،حمایت از محیط زیست وتوسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: PCEPSD02_169
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 629
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین پاشایی چلکاسری

محقق،مرکز تحقیقات ماهیان سردآبی کشور- تنکابن

سلطنت نجارلشگری

محقق، مرکز تحقیقات ماهیان سردابی کشور- تنکابن

مهدی محمد علیخانی

دانشجوی دکتری تخصصی تکثیر و پرورش ابزیان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

چکیده

در این تحقیق اثر حشره کش دیازینون بر برخی از شاخص های بیوشیمیایی خون 180 قطعه بچه ماهی سیاه کولی با میانگین وزن 1 تا 2 گرم در 6 گروه(5 گروه آزمایشی و یک گروه شاهد با سه تکرار) بررسی شد. آزمایش ها به صورت ساکن انجام و پارامترهای مؤثر فیزیکی و شیمیایی آب از جمله pH (8/2-7)، سختی کل (240 میلی گرم بر لیتر)، اکسیزن محلول (بیش از 7 میلی گرم بر لیتر) و درجه حرارت (1±25 درجه سانتیگراد) هر روز کنترل، اندازه گیری و ثبت گردید. در ابتدا میزان غلظت کشنده حشره کش دیازینون (0/09 میلی گرم بر لیتر) بر روی بچه ماهیان سیاه کولی محاسبه و پس از آن بچه ماهیان به مدت 7 روز در معرض غلظت های 25، 50 و 75 درصد غلظت کشنده دیازینون قرار گرفتند. در پایان روز هفتم خونگیری انجام شد و برخی از شاخص های بیوشیمیایی خون نظیر کورتیزول،گلوکز و توتال ایمونوگلوبین مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین تیمارها با گروه شاهد از نظر مقادیر گلوکز و توتال ایمونوگلوبین اختلاف معنی دار آماری وجود دارد (P< 0.05) اما از نظر مقدار کورتیزول بین تیمارها با گروه شاهد اختلاف معنی دار آماری مشاهده نشد (P> 0.05). بر اساس نتایج به دست آمده، شاخص های بیوشیمیایی خون ابزارمناسبی برای پایش سمیت دیازینون و استرس ناشی از آن به ویژه در غلظت های حاد در بچه ماهیان سیاه کولی می باشند و برخی از این شاخص ها از جمله کورتیزول می تواند بیومارکر مناسبی برای ردیابی اثر سم باشد.

کلیدواژه ها

دیازینون، شاخص های بیوشیمیایی، خون، سیاه کولی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.