ارزیابی اثرات تنش شوری بر روی گیاهان دارویی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش ملی مهندسی و مدیریت کشاورزی، محیط زیست و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: MEAENRS02_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2691
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی خیرآبادی

دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

عباس خاشعی سیوکی

استادیار گروه مهندسی آب دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

چکیده

تنش شوری جزو اولین تنش هایی است که گیاهان با آن مواجه اند و امروزه به عنوان یکی از مهم ترین تنش های محیطی رشد گیاهان را تحت تأثیر قرار می دهد. در اکثر مناطق دنیا، تنش شوری جزء عمده ترین تنش هاست که از طریق کاهش پتانسیل اسمزی و اختلال در جذب برخی عناصر غذایی رشد و عملکرد محصولات زراعی را محدود می کند. گیاهانی که در خاک های شور رشد می کنند، به دلیل خواص اسمزی، علاوه بر تنش شوری با تنش کم آبی مواجه شده که این عامل سبب کاهش سرعت رشد گیاه می شود. شوری بیش از اندازه خاک می تواند ناشی از فرایندهای طبیعی و یا آبیاری مزارع با آب شور تحت شرایط زهکشی نامناسب بوجود آید. شوری مفرط در بسیاری از نواحی خشک و نیمه خشک کره زمین محدودکننده رشد و حاصلخیزی محصولات کشاورزی و کاهش رستنیهای طبیعی می باشد. تحمل شوری، قابلیتی است که گیاهان را قادر می سازد تا رشد کرده و چرخه زندگی خود را در محیطی که دارای غلظت زیاد نمک محلول می باشد به اتمام برسانند. در تحقیقات به عمل آمده نشان داده شده است که با افزایش شوری تمام پارامتر های رشد تحت تاثیر قرار می گیرد یکی از مهمترین پارامتر های رشد درصد جوانه زنی تحت شرایط شور یا EC بالا می باشد که به شدت کاهش می بیابد. در اثر اعمال تنش شوری در گیاهان دارویی میزان غلظت اسانس در بیشتر قریب به اتفاق گیاهان دارویی افزایش می یابد. فیزیولوژی پاسخ گیاهان به شوری و ارتباط آن با مقاومت به شوری در گیاهان مختلف در پژوهش های زیادی ازجمله این پژوهش مورد بررسی شده است

کلیدواژه ها

تنش شوری ، گیاهان دارویی ، عملکرد ، عکس العمل گیاهان به شور

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.