تحلیل عوامل تأثیر گذار بر شکل گیری سکونتگاه های غیر رسمی شهر بابل با استفاده از مدل تحلیل مسیر

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی جغرافیا، گردشگری ، منابع طبیعی و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: NCGTSD01_803
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1185
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل مشکینی

استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تربیت مدرس تهران

الهه شاکری منصور

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تربیت مدرس

یعقوب اسفرم

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه شهید بهشتی تهران

چکیده

زاغه نشینی و اسکان غیررسمی به مفهوم امروزی، پیامد انقلاب صنعتی بوده که به دنبال تحولاتساختاری و بروز مسائل و مشکلات اقتصادی و اجتماعی فراوانی همچون رشد شهرنشینیمهاجرت های لجام گسیخته در کشورهای مختلف جهان بخصوص شهرهای جهان سوم نمایان شدهاست. ایران نیز در عصر جدید از این پدیده برکنار نبوده و رشد شهری ناشی از افزایش شهر نشینیرا تجربه نمود. شهر بابل از جمله شهرهای میانه اندام و تاریخی کشور است که به دلیل توان بالایاقتصادی به یک قطب مهاجر پذیر در استان مازندران تبدیل گردیده است. افزایش جمعیت ناشی ازرشد طبیعی و مهاجرت سبب رشد فیزیکی و بی برنامه گردیده و شهر نشینی از شهرسالزی پیشیگرفته است. نمود این امر در گسترش و رشد سکونتگاه های غیر رسمی در پیرامون شهر بوده است.این پژوهش برای آن است که به تبیین عوامل اقتصادی و اجتماعی شکل گیری سکونت گاه های غیررسمی در شهر بابل بپردازد. روش کار به صورت توصیفی- تحلیلی بوده و ابزار گردآوری اطلاعاتمشاهده میدانی و برداشت های میدانی محقق، اسناد و پرسشنامه خانوار می باشد و با استفاده ازمدل تحلیل مسیر چگونگی اثرگذاری این عوامل مورد تجزیه وتحلیل قرارمی گیرد. یافته هایپژوهش نشان می دهد که ده عامل به عنوان مهم ترین عوامل تأثیرگذار در شکل گیری اسکانغیررسمی در شهر بابل مؤثر می باشد. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد دودسته عوامل اقتصادیو اجتماعی به یک میزان در شکل گیری سکونتگاه های غیررسمی شهر بابل مؤثربوده اند.

کلیدواژه ها

اسکان غیررسمی، حاشیه نشینی، جامعه هدف گرا، شهر بابل، تحلیل مسیر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.