مقایسه دقت مدل های شبکه عصبی مصنوعی(ANN) و رگرسیونی (OLS) در برآورد سیلاب (مطالعه موردی: حوضه فاروب رومان نیشابور)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی جغرافیا، گردشگری ، منابع طبیعی و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: NCGTSD01_330
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 674
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیما ترحمی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تربت جام، گروه مهندسی آبخیزداری، تربت جام، ایران

محمدرضا خالقی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تربت جام، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، تربت جام، ایران

سیدهاشم حسینی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تربت جام، گروه مهندسی آبخیزداری، تربت جام، ایران

چکیده

در این تحقیق از روابط رگرسیونی و تکنیک شبکه عصبی مصنوعی جهت برآورد دبی پیک لحظه ای سیلاب حوضه فاروبرومان نیشابور با استفاده از آمار فیزیوگرافی و اقلیمی ایستگاه های مجاور آن استفاده شده است. به این منظور با بررسیایستگاه های سینوپتیک،کلیماتولوژی و هیدرومتری اطراف حوضه آبخیز مورد نظر، تعداد 17 ایستگاه که حداقل 27 سالآمار روزانه داشتند انتخاب و داده های مساحت ، محیط، ارتفاع متوسط ،شیب ابراهه اصلی،شیب متوسط حوضه، طول ابراههاصلی ، زمان تمرکز، ضریب گراویلیوس و متوسط بارندگی سالیانه بعنوان ورودی مدل و دبی پیک سیلاب بعنوان خروجیمدل استفاده شد . ابتدا دبی پیک لحظه ای با روابط رگرسیونی برآورد گردید سپس برای ایجاد مدل شبکه عصبی 70% دادهها برای اموزش مدل (training) و 30% باقی مانده برای ازمایش ان (testing) بکار رفت. در نهایت بمنظور مقایسه نتایج وارزیابی کارایی روش های ذکر شده در برآورد دبی پیک لحظه ای ، از ضریب همبستگی و ریشه حداقل میانگین مربعات خطااستفاده گردید. نتایج نشان داد که تکنیک شبکه عصبی مصنوعی نسبت به روش های رگرسیونی در برآورد دبی پیک لحظهای سیلاب برتری دارد . براساس این نتایج می توان مشکل کوتاه بودن دوره آماری مربوط به داده های دبی حداکثر لحظه ایدر ایستگاه ها را با روش شبکه عصبی مصنوعی برطرف کرد و با دقت بالایی دبی سیلاب حوضه آبخیز را پیش بینی نمود.

کلیدواژه ها

دبی پیک سیلاب، شبکه عصبی مصنوعی، مدل رگرسیونی، ضریب همبستگی، ریشه حداقل میانگین مربعات خطا، نیشابور

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.