اثر قارچ هایTrichoderma virens و Piriformospora indica بر صفات مورفولوژیک و رنگیزههای فتوسنتزی گیاه ماش سبز (Vigna radiate L.)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش الکترونیکی یافته های نوین در محیط زیست و اکوسیستم های کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: AGROCONGRESS01_654
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 776
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فهیمه سراج

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

همت اله پیردشتی

دانشیار گروه زراعت ، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

یاسر یعقوبیان

دانشجوی دکتری زراعت، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

چکیده

با توجه به اهمیت روزافزون کاربرد کودهای بیولوژیک در راستای نیل به کشاورزی پایدار، مطالعه حاضر جهت بررسی واکنش صفات مورفولوژیک و رنگیزه های فتوسنتزی گیاه ماش سبز (Vigna radiate L.) به همزیستی با قارچ های Piriformospora indica و تریکودرما اجرا گردید. آزمایش در پاییز 1393، در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی و در سه تکرار با چهار سطح تلقیح قارچی شامل عدم تلقیح (شاهد)، تلقیح قارچ اندوفیت P. indica، تلقیح قارچ T. virens و تلقیح همزمان دو قارچ انجام شد. بذور ماش قبل از کشت با تیمارهای قارچی تلقیح شده و در خاک استریل کشت گردید. گلدان ها به مدت چهار هفته در گلخانه نگهداری شده و سپس صفات مورفولوژیک گیاه شامل تعداد برگ، ارتفاع بوته، قطر ساقه و طول ریشه و همچنین غلظت رنگیزه های فتوسنتزی برگ شامل کلروفیل a، b، a+b، a/b و کارتنوئید مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد تلقیح قارچ های تریکودرما و P. indica و همچنین تلقیح همزمان دو قارچ ارتفاع بوته (به ترتیب حدود 4، 8 و 2 درصد) و طول ریشه (به ترتیب حدود 18، 31 و 13 درصد) را نسبت به شاهد افزایش داد که این افزایش تنها در کاربرد قارچ P. indica معنی دار بود. مقادیر کلروفیل a، b و a+b نیز در برگ گیاهان تلقیح شده با قارچ P. indica (به ترتیب حدود 8، 15 و 9 درصد) افزایش معنی داری نسبت به شاهد نشان داد. در مجموع، نتایج بیانگر اثر مثبت همزیستی قارچ اندوفیت P. indica بر صفات مورفولوژیک و رنگیزه های فتوسنتزی گیاه ماش سبز در مراحل اولیه رشد بود.

کلیدواژه ها

قارچ شبه میکوریز، تریکودرما، کلروفیل، کارتنوئید

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.