تاثیر پرایمینگ با سالیسیلیک اسید بر مقدار پوسته بذر و ترکیب اسید چرب در گلرنگ (Charthamus tinctorius L.) تحت تنش خشکی آخر فصل

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش الکترونیکی یافته های نوین در محیط زیست و اکوسیستم های کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: AGROCONGRESS01_574
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 753
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رامین بالجانی

دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی دانشگاه مراغه

فرید شکاری

عضو هیئت علمی دانشگاه زنجان

فریبرز شکاری

عضو هیئت علمی دانشگاه مراغه

جلال صبا

عضو هیئت علمی دانشگاه زنجان

چکیده

روغن گلرنگ از قدیم با مقدار بالای چند اسید چرب غیراشباع شناخته شده است که لینولئیک اسید بیش از 70 درصد کل اسید های چرب را به خود اختصاص داده است. آزمایش حاضر به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان انجام شد. در این آزمایش اثرات پرایمینگ بذر در محلول های سالیسیلیک اسید و خشکی آخر فصل در چهار رقم گلرنگ (محلی اصفهان ژیلا Dincer و Lesaf) مورد مطالعه قرار گرفت. تنش خشکی در کرت های اصلی شامل دو سطح (آبیاری نرمال و عدم آبیاری کامل بعد از گلدهی) ژنوتیپ های گلرنگ در کرت های فرعی و پرایمینگ بذور با سالیسیلیک اسید در کرت های فرعی فرعی در پنج سطح (0 700 1400 2100 و 2800 مولار) قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد سطوح آبیاری رقم و پرایمینگ بذور با سالیسیلیک اسید تاثیر معنی داری بر کلیه صفات اندازه گیری از قبیل عملکرد دانه مقدار پروتئین دانه مقدار خاکستر و فیبر درصد روغن و اسید های چرب روغن مانند میریسیتیک پالمتیک استئاریک اولئیک لینولئیک لینولنیک و آراشید داشتند. به طوریکه بذور حاصل از گیاهانی که به طور کامل در دوران رشد خود آبیاری شدند بیشترین عملکرد دانه فیبر و درصد روغن و در میان اسید های چرب نیز بیشترین مقدار میریسیتیک پالمتیک لینولئیک لینولنیک و آراشید را به خود اختصاص دادند که در مقایسه با بذور گیاهانی که آبیاری آن ها پس از گلدهی قطع شد کمترین مقدار فیبر و اولئیک اسید را داشتند. رقمDincer در مقایسه با سه رقم دیگر بیشترین عملکرد دانه (2071 کیلوگرم در هکتار) خاکستر (30633) لینولئیک (75/72) و کمترین مقدار پالمتیک (501/7) و اولئیک (28/15) را داشت. همچنین پرایمینگ بذور با 1400 مولار سالیسیلیک اسید بیشترین مقدار خاکستر (654/3) درصد روغن (98/28) مقدار پالمتیک اسید (221/8) استئاریک اسید (920/3) لینولئیک اسید (38/72) و لینولنیک اسید (3246) را به خود اختصاص داد.

کلیدواژه ها

گلرنگ سالیسیلیک اسید پرایمینگ ترکیب روغن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.