مطالعه آزمایشگاهی تاثیر تعداد ردیف شمعهای قربانی در کاهش آبشستگی اطراف آبشکن غیرمستغرق

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش الکترونیکی یافته های نوین در محیط زیست و اکوسیستم های کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: AGROCONGRESS01_188
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 739
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهشاد مهاجرایروانلو

دانشجوی کارشناسی ارشد عمران – آب، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی

مجتبی صانعی

دانشیار گروه مهندسی رودخانه و سواحل، پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور

هومن حاجی کندی

استادیار گروه مهندسی عمران دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی.

چکیده

یکی از روش های سامان دهی و کنترل فرسایش کنار رودخانه ها و یا تامین عمق مورد نیاز برای فعالیت های زیست محیطی و کشاورزی، استفاده از سازه های آبشکن می باشد. از جمله مسائل مهم در طراحی آبشکن ها، آبشستگی موضعی در اطراف آنها می باشد. در اثر احداث آبشکن در مسیر جریان در فشار هیدرواستاتیکی بالادست و پایین دست سازه اختلاف بوجود می آید که باعٍث ایجاد جریان آشفته و گردابی در اطراف سازه می شود. این گردابه های رو به پایین مکانیزم اصلی آبشستگی موضعی به حساب می آیند که در درازمدت و یا در هنگام وقوع سیلاب سبب گسترش حفره آبشستگی در اطراف آبشکن می شود و احتمال شکست سازه را به همراه خواهد داشت. در تحقیق حاضر نتایج استفاده از 4 ، 7 و 10 عدد شمع غیرمستغرق در فاصله L2 (L عرض تکیه گاه) که با زاویه 120 درجه نسبت به آبشکن قرار گرفته است آورده شده است. آزمایش ها در شرایط آبشستگی آب زلال و در عمق ثابت و سه دبی مختلف با استفاده از رسوبات یکنواخت صورت گرفته است. نتایج نشان داده اند که استفاده از شمع سبب کاهش عمق آبشستگی از (41 % تا 72 % ) و حجم آبشستگی از (39 % تا 71 %) می-شود. همچنین در تمام دبی ها ، استفاده از 7 عدد شمع در بالادست سازه بیشترین کاهش در عمق و حجم آبشستگی مشاهده شده است.

کلیدواژه ها

آبشکن غیرمستغرق، آبشستگی موضعی، اقدامات کنترلی آبشستگی، شمع

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.