جایگاه اخلاق زیست محیطی از منظر اسلام و نقش آن دررسیدن به توسعه پایدار

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش الکترونیکی یافته های نوین در محیط زیست و اکوسیستم های کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: AGROCONGRESS01_066
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1455
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام کوهی

دانش آموخته علوم تربیتی ،برنامه ریزی درسی ،دانشگاه پیام نور ،تهران ،ایران

سیدمحمد شبیری

دانشیار دانشگاه پیام نور، گروه علمی آموزش محیط زیست ، ۴۶۹۷-۱۹۳۹۵ ،تهران ،ایران

حسین میبودی

دانشجوی دکتری مدیریت محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران،ایران

الهه کوهی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی منابع طبیعی ،اکولوژی جنگل ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران،ایران

چکیده

محیط زیست در دین مبین اسلام وسیره ی پیامبرمورد توجه است و اسلام که دین جامع و کاملی است ازاین منظر نیز رهنمودهایی را ارایه می فرماید.انسان افزون بر رابطه با خداوند، با خود و با انسان های دیگر، با محیط زیست نیز رابطه دارد، از این رو، مجموعه ای از احکام و دستورالعمل های اخلاقی درباره رفتار او با محیط زیست وجود دارد که آن را «اخلاق محیط زیست» نام نهاده اند.امروزه، وخامت بحرا ن های زیست محیطی تا حدی است که حیات انسان و سایر موجودات بر کره خاکی را به مخاطره انداخته است. به طوری که تبیین نظریه اخلاق زیست محیطی مناسب، از ضروریات حفاظت و بهر ه برداری از محیط زیست محسوب می گردد. پژوهش حاضر با هدف شناخت جایگاه اخلاقی محیط زیست از منظر اسلام و نقش که اخلاقیات می تواند در توسعه پایدارداشته باشند انجام گرفته شده است .چهارچوب نظری پژوهش مبتنی بر دیدگاهها و باورهایست که تعیین کننده تعامل انسان با طبیعت ، در راستای اخلاق زیست محیطی ا ست. به طوری که تبیین نظریه اخلاق زیست محیطی مناسب، از ضروریات حفاظت و بهر ه برداری از محیط زیست محسوب می گردد. اخلاق زیست محیطی رایج، بر طیفی از مبانی ارزش ذاتی قرار دارند که انسا ن محوری و زیست بوم محوری، دو سر آن را تشکیل می دهند اما، در سال های اخیر تعامل مناسب انسان با محیط زیست طبیعی و راه حل بحرا ن های زیست محیطی در بازگشت به مبانی دینی و معنوی جستجومی شود.در پژوهش حاضر از روش توصیفی، تحلیلی استفاده و داده ها به صورت کیفی (تفسیری )و بر اساس اسناد و مدارک موجودتحلیل شده اند.نتایج در این پژوهش حاکی ا زآن است که داشتن محیط زیست سالم، از حقوق اساسی انسانها و نعمت الهی محسوب می گردد. از طرفی حق زیستن برای تمامی موجودات جهان با توجه به ارزش ذاتی و نظر به اراده خداوند در چنین موجودیتی، انکار ناپذیر است. پیوند اصول و باورهای ارزشی و دینی ما با مبانی علمی و منطقی اخلاق و فلسفی محیط زیستی، در عصر حاضر که بشریت با محدودیت منابع و بحرانهای عدیده طبیعی مواجه شده است، می تواند راه حلی اساسی برای گذر از بحران و قرار گرفتن در مسیر صحیح و منطقی و رسیدن به توسعه پایدار و استفاده از نعمتهای الهی باشد.

کلیدواژه ها

اخلاق زیست محیطی ، اسلام ، توسعه پایدار، خدا محوری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.