مطالعه خصوصیات ژنوتیپ های به Quinceبا نام هایNB4 و KVD2با عملکرد بالا و کیفیت محصول مطلوب

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش الکترونیکی یافته های نوین در محیط زیست و اکوسیستم های کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: AGROCONGRESS01_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 848
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم لطیفی خواه

اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان

ایوب علی قاسمی

اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان

حسن اکبری

محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان

چکیده

به یکی از محصولات مهم درختان میوه دانه دار کشور ایران می باشد که از نظر سطح زیر کشت،میزان تولید و درجه اهمیت بعد از سیب وگلابی قرار دارد. بر اساس آمار ارائه شده توسط وزارت جهاد کشاورزی در سال 1387 سطح زیر کشت این محصول 5/6099 هکتار با میزان تولید 34115 تن و متوسط عملکرد 6/6942 کیلوگرم در هکتار گزارش شده است. استان اصفهان با داشتن 1475 هکتار باغ به و تولید 9/12136 تن محصول رتبه اول تولید به را در کشور دارا می باشد. اگر چه کشور ایران یکی از مراکز تنوع، پراکنش و زیستگاه اصلی درختان به در جهان محسوب می شود ولی این محصول چندان مورد توجه قرار نگرفته و تحقیقات زیادی در مورد مسائل به نژادی و یا به زراعی آن انجام شده است. با توجه به اهمیت این محصول در استان اصفهان از سال 1377 برنامه های تحقیقاتی در خصوص شناسایی، جمع آوری و ارزیابی ژنوتیپ های به موجود در باغ های استان شروع شده است. در این پروژه در مرحله اول تعداد 14 ژنوتیپ متفاوت به در مناطق استان شناسایی و بصورت مقدماتی در محل استقرار خود مورد ارزیابی قرار گرفتند. در مرحله بعد این ژنوتیپ ها به روش غیر جنسی (پیوند) تکثیر شده و در قالب طرح آگمنت با 16 بلوک در باغ کلکسیون درختان میوه ایستگاه تحقیقات باغبانی مبارکه کشت گردیدند در هر کرت 5 درخت با فواصل 4×4 متر کاشته شده و از به اصفهان بعنوان شاهد استفاده شده است. در ارزیابی های تکمیلی خصوصیات رویشی، مراحل فنولوژی، مشخصات مورفولوژی، پومولوژی، خصوصیات کمی و کیفی و انبار مانی محصولات هر یک از این ژنوتیپ ها بر اساس توصیف نامه (دیسکر پیتور) بانک ژن جهانی (IBPGR) و دستور العمل ملی آزمون های تمایز، یکنواختی و پایداری در درختان به (DUS) با تاکید بر صفات باغبانی مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین زمان مناسب برداشت، عمر انبار مانی و انتخاب بهترین تلقیح کنننده برای این ژنوتیپ ها و به اصفهان انجام شده است. نتایج مطالعات انجام شده نشان داد که دو ژنوتیپ NB4 و KVD2 از نظر عملکرد، خصوصیات کمی و کیفی محصول، سازگاری با شرایط اقلیمی منطقه بخصوص عارضه کلروز آهن نسبت به سایر ژنوتیپ های مورد بررسی برتری دارند. بنابراین ژنوتیپ های NB4 و KVD2 جهت ثبت رقم و معرفی آنها به باغداران برای تکثیر انبوه و جهت استفاده از آنها در برنامه های احداث باغ های جدید و یا اصلاح و جایگزینی باغ های قدیمی به انتخاب شده اند.

کلیدواژه ها

به ، خصوصیات، ژنوتیپ ، عملکرد، کیفیت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.