تأثیر قارچ شبه مایکوریزاPiriformospora indicaبر فراهمی فسفر از خاک در گیاه ذرت تحت تنش خشکی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش الکترونیکی یافته های نوین در محیط زیست و اکوسیستم های کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: AGROCONGRESS01_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 705
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم یزدی نژاد

دانشجوی کارشناسی ارشد بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک

امیر لکزیان

استاد کروه علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

رضا خراسانی

دانشیار کروه علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

اکرم حلاج نیا

استادیار کروه علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

بیوتکنولوژی خاک با هدف استفاده از پتانسیل ارگانیسم های مفید خاکزی جهت دستیابی به سیستم کشاورزی پایدار در حال توسعه است. از جمله ریزجاندارانی که در حلالیت ترکیبات فسفره رسوب کرده در خاک نقش دارند، قارچ اندوفیت Piriformospora indica می باشد. این قارچ باعث افزایش مقاومت گیاه به تنش های محیطی زنده و غیرزنده از قبیل خشکی می شود. تنش خشکی یکی از مهم ترین تنش های محیطی است که باعث محدودیت تولید گیاهان زراعی می گردد. به منظور بررسی تأثیر قارچ شبه مایکوریزا P. indica بر فراهمی فسفر از خاک در گیاه ذرت تحت تنش خشکی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل به صورت گلدانی و در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سه سطح تنش خشکی (کم: 75% ظرفیت زراعی، متوسط: 50% ظرفیت زراعی و زیاد:30% ظرفیت زراعی) و دو سطح تیمار زیستی (شبه مایکوریزا و بدون شبه مایکوریزا) بودند. بر اساس نتایج به دست آمده، بالاترین غلظت فسفر اندام هوایی، در تنش کم و در حضور P. indica مشاهده شد. همچنین، بالاترین مقدار میانگین طول بخش هوایی در تیمار تنش رطوبتی 75 درصد ظرفیت زراعی در حضور P. indica مشاهده گردید. بیشترین و کمترین مقادیر غلظت فسفر خاک به ترتیب در تیمار عدم حضور P. indica در تنش 50 درصد و تیمار تنش های 75 و 50 درصد ظرفیت زراعی در حضور P. indica به دست آمد. بنابراین قارچ P. indica می تواند تاثیر بسزایی بر جذب فسفر از خاک توسط گیاه ذرت داشته باشد.

کلیدواژه ها

تنش رطوبتی، ذرت، شبه مایکوریزا، فسفر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.