ارزیابی توانمندی های ژئوتوریستی لندفرم ها براساس روش پرالونگ مطالعه موردی: شهرستان مشگین شهر

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، راهکارها و چالش ها با محوریت کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: ICSDA01_1414
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 782
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریبا اسفندیاری درآباد

دکتری ژئومورفولوژی دانشیارعضو هیئت علمی گروه جغرافیای دانشگاه محقق اردبیلی

الهامه عبادی

دانشجوی کارشناسی ارشدژئومورفولوژی دانشگاه محقق اردبیلی

حسین دانشورگبلو

دانشجوی کارشناسی ارشدژئومورفولوژی دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

ژئوتوریسم شکل ویژه ای از صنعت گردشگری است که در آن ژئوسایت در مرکز توجه گردشگران قرار میگیرد. یک ژئوسایت میتواند یک چشمانداز، دستهای از اشکال متنوع ناهموایهای سطح زمین (لندفرمها) یا لندفرم منفرد، یک رخنمون سنگی، همچنین لایه های فسیل دار یا یک فسیل بخصوص باشد. این نوع از توریسم مترادف با توریسم جغرافیایی است که هدف آن کشف یک منطقه با تمام عناصر طبیعی و انسانی مرتبط با آن می باشد. شهرستان مشگین- شهر بعنوان یکی از نواحی غنی از لحاظ جاذبههای گردشگری و دارای مکانهای مناسب از جمله غارها، چشمهها، آبشارها، قلعهها، کوهها و...برای توسعه ژئوتوریسم است که میتواند به عنوان یکی از قطبهای جاذب گردشگر در سطح منطقهای و ملی مطرح گردد. تحقیق حاضر بر اساس مدل پرالونگ تعداد محدودی از لندفرم های شهرستان مشگین شهر را مورد ارزیابی و شناسایی قرار داد و نتایج نشان داد لندفرم های شیروان دره سی و آبگرم قوتورسویی بترتیب با عیار گردشگری 54/0 و 43/0 بیشترین امتیاز را بدست آوردند و ارزش بهره وری آن ها نیز 30/0 و 40/0 شد. نتایج بیانگر این است که هرچند ارزش گردشگری شیروان دره سی بیشتر از آبگرم قوتورسویی است اما بدلیل نبود امکانات زیر ساختی مانند جاده و تبلیغات مناسب از میانگین بهره وری پایین تری نسبت به آبگرم برخوردار است. در کل علت پایین بودن میزان بهره وری نسبت به ارزش گردشگری لندفرمها به نبود سرمایه گذاری و زیر ساخت های مناسب برمی گردد. امتیاز بقیه لندفرم ها در حد متوسط است. با توجه به توان بالای شهرستان مشگین شهر در جذب گردشگر بواسطه داشتن لندفرم های ژئومورفولوژیکی فراوان توجه بیش از پیش مسئولان و بخش خصوصی ضامن رسیدن منطقه به توسعه پایدار در بخش گردشگری خواهد بود

کلیدواژه ها

ژئوتوریسم ، لندفرم ، پرالونگ ، مشگین شهر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.