توسعه پایدار جنگلها و منابعطبیعی با رویکرد استفاده از ضایعات نخل خرما بهعنوان ماده اولیه در صنایع چوب و کاغذ

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی توسعه پایدار، راهکارها و چالش ها با محوریت کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و گردشگری
  • کد COI اختصاصی: ICSDA01_0576
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 874
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رحیم محبی گرگری

مربی گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

مسعود شفیعی

دانشجوی کارشناسی علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

احسان صانعی سیستانی

مربی گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

چکیده

از دیرباز مواد حاصل از کشاورزی و نخلستانهای خرما بهعنوان مواد اولیه فیبری ارزان و فراوان خصوصاً در صنایع تولیدخمیر و کاغذ و صفحات فشرده چوبی مطرح بودهاند. در دهههای اخیر بهدلیل رشد فزاینده جمعیت و به تبع آن افزایشمیزان تقاضا و کاهش شدید منابع جنگلی، روی آوردن به استفاده از الیاف منابع زراعی و ضایعات باغی بهنظر اجتناب- ناپذیر میرسد و لزوم اصلاح در روشها و نگرشها در مدیریت منابعطبیعی بیش از پیش احساس میشود. مدیریت مصرف مواد اولیه مورد استفاده در صنایع چوب وکاغذ از منابع جنگلی بهسمت استفاده از این ضایعات و پسماندها، گامیناگزیر در مسیر توسعهپایدار و ادامه حیات جنگلها و منابعطبیعی بهعنوان منبع اصلی تامینکننده مواداولیه صنایع چوبو کاغذ کشور قلمداد میگردد. با این گام ضمن حمایت و صیانت از اکوسیستم و توسعهپایدار جنگلها و منابعطبیعی،نیازها بهنحوی پایدار تأمین شده و در عین حال نیز هماهنگی و توازن لازم با محیطزیست فراهم میآید. عمدهترین پسماندها در ایران تفاله نیشکر باگاس ، ضایعات حاصل از هرس درختان نخل خرما، ساقه پنبه، ساقه و کاه غلاتیهمچون گندم، جو، برنج، و ذرتدانهای هستند، که در حال حاضر درصد بالایی از آنها سوزانده و یا بهعنوان کود آلی در مزارع باقی میماند. البته مقدار محدودی از پسماند این شش محصول عمده زراعی و باغی نیز به مصارف سنتی و صنعتی میرسد. لذا در این تحقیق با توجه به بحران پیشروی صنایع استفاده کننده از منابع جنگلی و منابعطبیعی و لزوم مدیریت مصرف از این منابع با هدف توسعهپایدار، ابتدا مختصری راجع به انواع ضایعات، مزایا و معایب و جنبههای مختلف استفاده از این ضایعات در مقیاس صنعتی پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

ضایعات، نخل خرما، پسماندهای زراعی، مدیریت پایدار منابعطبیعی، ، صیانت از جنگلها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.