بررسی تاثیر وجود مساجد در راسته بازارهای سنتی ایران ر میزان احساس امنیت افراد (مطالعه موردی: بازار سنتی اصفهان)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی سازه ، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU02_1706
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1288
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایمان معدنی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری،موسسه آموزش عالی دیلمان، لاهیجان

شکوه ترکیان

دانشحوی کارشناسی ارشد معماری، موسسه آموزش عالی دیلمان، لاهیجان

امیررضا کریمی آذری

استادیار دانشکده هنر و معماری، دانشگاه گیلان، رشت

رضا پرویزی

مربی هیئت علمی موسسه آموزش عالی دیلمان، لاهیجان

سید باقر حسینی

دانشیار، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران

چکیده

احساس امنیت یکی از نیازهای مهم برای داشتن زندگی سالم می باشد و تا این نیاز تامین نشود انسان نمی تواند از فضایی که در آن وجود دارد برداشت مطلوب داشته باشد از شاخصه های پویایی فضاهای شهری که موجب تمایل افراد به استفاده از آنها می شود احساس امنیت است یکی از این فضاهای شهری بازارهای سنتی بوده که در بعضی از شهرها هنوز دایر می باشد احساس امنیت در بازارهای سنتی ایران موجب رونق آنها در طول تاریخ شده لذا درک چگونگی آن می تواند باعث استفاده در معماری امروز گردد بازارهای سنتی به دلیل ماهیت کارکردی چندگانه دارای کاربری های اقماری است یکی از این کاربری ها مسجد بوده که در اکثر راسته بازارهای وجود داشته است هدف این پژوهش بررسی تاثیر وجود مسجد در راسته بازارها بر میزان احساس امنیت می باشد. بدین منظور دو راسته در بازار سنتی اصفهان به نام های «در باغ» و «مخلص» مورد بررسی قرار گرفته که یکی دارای مسجد و دیگری فاقد آن می باشد روش تحقیق به شیوه عللی- مقایسه ای و ابزار جمع آوری اطلاعات به روش مشاهده میدانی و جمع آوری پرسشنامه می باشد همچنین جهت بررسی مبانی نظری از منابع کتابخانه ای و مقالات معتبر بهره گیری شده است جامعه آماری جهت انجام پژوهش استفاده کنندگان و کسبه دو راسته بازار مذکور بوده و بر اساس آزمون بارتلت تعداد 189 نمونه مناسب تلقی شده است. پس از جمع آوری پرسشنامه ها با استفاده از نرم افزار SPSS به تجزیه و تحلیل آنها پرداخته و با توجه به نتایج مشخص شد که میزان احساس امنیت در دو راسته متفاوت است و در راسته »درباغ» این میزان بیشتر است. مسجد به عنوان مکانی مذهبی - اجتماعی دارای کارکردهایی در راستای ایجاد هنجارهای مثبت اجتماعی به منظور افزایش احساس امنیت است به نظر می رسد اکنون این نقش در آن به دلیل ورود فرهنگ مهاجم کم رنگ شده بنابراین توجه و انجام تحقیقات لازم در جهت درک دلیل اصلی تغییر ماهیت آن اهمیت پیدا می کند.

کلیدواژه ها

بازار، احساس امنیت، مسجد، معماری سنتی ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.