شناسایی الگوهای طراحی به منظورآفرینش فرم پایدار شهری در توسعه های میان افزا

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی سازه ، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU02_1540
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 801
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی میرغلامی

استاد یار دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران

مهسا شکرانی دیزج

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه هنر اسلامی تبریز،

یگانه بابالو

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه هنر اسلامی تبریز،

چکیده

بررسی و تحلیل اصول و راهکارهای طراحی ارائه شده در رویکرد توسعه میان افزا به عنوان الگویی در توسعه شهرها و جلوگیری از گسترش پراکنده شهری و حرکت به سوی پایداری و فشردگی شهری، موضوع اصلی این مقاله می باشد. اهمیت این موضوع از آن جهت می باشد که رشد و گسترش جمعیت شهری از یک سو و کمبود زمین شهری و همچنین لزوم جلوگیری از نابودی زمین های حاصلخیز کشاورزی و منابع شهرها به یکی از موضوعات محوری شهرسازی تبدیل گشته است. ضرورتی که شکل گیری مفاهیمی چون توسعه پایدار، توسعه شهری پایدار، شکل و فرم شهر پایدار و همچنین رویکردهای مختلف توسعه شهری گواهی بر این مدعاست. در باب رویکردهای مختلف توسعه شهری و همچنین توسعه میان افزا، تعاریف، جایگاه، شناسایی زمین های ناکارامد شهری و استفاده از پتانسیل آن ها در محافل علمی داخلی سخن بسیار رفته است ولی راهکارهای اجرایی و عملی آن در طراحی کمتر مورد بحث قرار گرفته است. در این مقاله که از نوع کاربردی می باشد و از رویکرد توصیفی تحلیلی استفاده شده است، کوشیده شده است تا با مراجعه به منابع معتبر علمی، اصول و راهکارهای طراحی در توسعه میان افزا در دستیابی به پایداری و طراحی پایدار بیان گردد و در نهایت راهکارهای عملی در مورد چگونگی طراحی استخوانبندی محلات، الگوهای دسترسی، طراحی مسکن، پارکینگ و ... ارائه شده است. به عنوان نمونه در طراحی مراکز محله ای، اتصالات و ارتباطات فضاها بایستی به یکسری از استانداردهای مناسب برای باز توسعه توجه گردد. از جمله عرض مناسب معابر دسترسی، طول بلوک ها و .... توجه هر چه بیشتر به اصول ارائه شده و پتانسیل های درون شهری و تدوین راهکارهای عملی و اجرایی به جلوگیری از رشد لجام گسیخته شهرهای آینده ایرانی کمک شایانی می نماید.

کلیدواژه ها

فرم شهری پایدار، توسعه میان افزا، راهکارها و الگوهای طراحی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.