مدلسازی و پیشبینی حداکثر دبی لحظه ای با استفاده از مدلهای خطی سری زمانی (مطالعه موردی: ایستگاه کرژال رودخانه ذاب)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی سازه ، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU02_0328
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 724
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیوان خلیلی

استادیار گروه مهندسی آب، دانشگاه ارومیه

محمد ناظری تهرودی

کارشناس ارشد منابع آب، مهندسین مشاور رواناب غرب پایدار

محمد علی گلشن

دفتر مطالعات پایه شرکت آب منطقه ای استان آذربایجان غربی

مهرنگ دوستی رضایی

دفتر مطالعات پایه شرکت آب منطقه ای استان آذربایجان غربی

چکیده

پیشبینی دقیق جریان رودخانه ها در مدیریت علمی منابع آبهای سطحی اهمیت بسزائی دارد. استفاده از مدلهای سری زمانی یکی از راههای کاربردی در شبیه سازی و پیش بینی داده های هیدرولوژیک از جمله دبی جریان است. یکی از مشکلات عمده در استفاده از مدل های سری زمانی در پیشبینی داده های هیدرولوژیک، نحوه تولید داده های تصادفی است. به علت پیچیدگی و عدم داشتن دانش کافی در مورد فرایندهای فیزیکی موجود در چرخه هیدرولوژیکی، ساخت مدلهای آماری و گسترش آنها برای بیان این فرایندها همیشه مورد توجه مهندسین بوده است. همچنین اساس بسیاری از تصمیم گیریها در فرایندهای هیدرولوژیکی و بهره برداری از منابع آب بر پایه پیشبینی و تحلیل سریهای زمانی میباشد. در این مطالعه با استفاده از داده های سری زمانی حداکثر دبی لحظه ای رودخانه ذاب در محل ایستگاه کرژال در دوره آماری 1360 تا 1390 ، مدلهای خطی سری زمانی خانواده آرما مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که مدل ARMA(1,0) از بین مدلهای مورد بررسی از خانواده آرما با توجه به معیار آکاییکه و همبستگی بین داده های تاریخی و مدل شده به عنوان مدل برتر شناخته شد و توسط مدل منتخب، سری زمانی مورد مطالعه تا سال 1399 پیشبینی گردید. نتایج مدلسازی داده های مورد بررسی نشان داد که مدل منتخب، مدل مناسبی جهت مدلسازی داده های مورد بررسی در منطقه مورد مطالعه خواهد بود. همچنین نتایج نشان پیشبینی داده های مورد مطالعه نشان داد که کمترین میزان دبی حداکثر لحظه ای متعلق به سال 1394 خواهد بود.

کلیدواژه ها

مدلسازی، سریهای زمانی، پیش بینی، مدلهای ARMA

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.