خطر ایجاد و گسترش شهر ها بر روی گسل جوان زاگرس
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: ششمین کنفرانس ملی برنامه ریزی و مدیریت شهری با تاکید بر مولفه های شهر اسلامی
- کد COI اختصاصی: URBANPLANING06_188
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 889
نویسندگان
دکترای ژئومورفولوژی، مدرس دانشگاه فرهنگیان
چکیده
هرساله شاهد سوانح و حوادث طبیعی با خسارتهای قابل توجه جانی و مالی در کشور هستیم. در این رابطه،یکی از ضروریترین اقدامات شناسایی مناطق مستعد خطر و جلوگیری از تمرکز جمعیت در آن مکان است. ازآنجایی که در کشور ما نظام تقسیمات کشوری تعیین کننده ساختار سلسله مراتب تشکیلات اداری و توزیعمنابع مالی در بخشهای مختلف عمرانی و جاری بوده است؛ مسولان محلی همواره تلاش داشته اند با ارتقاءسطح اداری هر منطقه، سهم آن را دردستیابی به اختیارات محلی و منابع مالی ملی افزایش دهند. این روند درطی سال های اخیر منجر به تداوم تقسیمات کشوری و ایجاد استان ها، شهرستان ها و بخش های جدید وهمچنین ارتقاء جایگاه روستا ها به شهر ها شده است. در این بین به نظر می رسد، همواره تاکید بر تراکمجمعیت و تمرکز امکانات بوده و کمتر به موضوعات طبیعی و به خصوص افزایش ریسک ناشی از تمرکزجمعیت و تاسیسات در مناطق مستعد مخاطرات طبیعی توجه شده است. برای بررسی صحت این فرضیه،استان چهارمحال و بختیاری به عنوان گزینه مورد بررسی انتخاب گردید. بنابراین، بخشی از زاگرس میانی کهدر محدوده این استان قرار می گرفت، مشخص شده و به وسیله انواع شاخص های ژئومورفیکVf,S,T,Re,Hi و Sl جهت پهنه بندی خطر زمین لرزه مورد بررسی قرار گرفت. آنگاه با تطابق تقسیماتکشورری صورت گرفته در طی چند سال اخیر در این استان با نقشه ی خطر ریسک زمین لرزه، صحت اینفرضیه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده گواهی می دهند که شهر های تازه تاسیس چلگرد، اردل،شلمزار و فارسان با قرار گرفتن در مجاورت گسل جوان زاگرس، در محدوده خطر زیاد تا بسیار زیاد قرارگرفته اند. بنابراین پیشنهاد می گردد در تقسیم بندی های جدید کشوری و تبدیل نقاط روستایی به شهر و یاگسترش و توسعه ی شهرها بیش از پیش به افزایش ریسک ناشی از تمرکز جمعیت در مناطق مستعدمخاطرات طبیعی توجه شود.کلیدواژه ها
شاخص های ژئومورفولوژی، رشته کوه زاگرس، استان چهارمحال و بختیاری، مخاطرات طبیعیمقالات مرتبط جدید
- بررسی کلانتری معماری با آخرین امکانات از طراحی مناسب
- طراحی کتابخانه دیجیتال با رویکرد معماری پارامتریک
- بررسی و تجزیه و تحلیل بهینه سازی مصرف انرژی در ساخت و ساز با استفاده از بی آی ام ۱
- طراحی پارک اکولوژیک در شهر گردشگری شاندیز با تاکید بر پایداری محیط زیست شهری
- مروری بر پژوهش های حوزه موفقیت دفاتر مدیریت پروژه بر اساس حوزه های دانشی ۱۰ گانه در پروژه های عمرانی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.